BAjden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

- Jasno sam dao do znanja da, ako uđu u Rafu..., neću isporučivati oružje koje se istorijski koristilo kako bi se obračunalo s Rafom, s gradovima, koje se bavi tim problemom - rekao je Bajden u intervjuu za CNN.

Bajdenovi komentari predstavljaju njegov najsnažniji javni iskaz do sada u njegovim nastojanjima da odvrati izraelski napad na Rafu, istovremeno ukazujući na rastući jaz između SAD-a i njegovog najjačeg saveznika na Bliskom istoku.

Bajden je priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi, gde je Izrael pokrenuo sedmomesečnu ofanzivu s ciljem uništenja Hamasa.

- Civili su ubijeni u Gazi kao posledica tih bombi i drugih načina na koje napadaju naseljena mesta - rekao je upitan o bombama teškim 900 kg, poslatim Izraelu.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading