Kim Džong Un
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost (NNSA) američkog ministarstva energetike sprovela je 14. maja eksperiment u okviru nadzora stanja nuklearnih bojevih glava u glavnoj podzemnoj laboratoriji za tzv. subkritična eksperimentisanja (PULSE) na lokaciji za nacionalnu bezbednost u saveznoj državi Nevadi.

U zvaničnom saopštenju se navodi da se NNSA oslanja na subkritične eksperimente kako bi prikupila dragocene informacije za podršku bezbednosti, sigurnosti, pouzdanosti i efikasnosti američkih nuklearnih bojevih glava, bez upotrebe testiranja nuklearnog eksploziva.

"Rezultati ovog eksperimenta koristiće se da bi se poboljšala naša sposobnost modeliranja i simulacije u okviru naučno zasnovanog programa upravljanja zalihama koji NNSA spovodi više od 30 godina", navodi se u saopštenju.

NNSA je navela da se ovim, 34. eksperimentom ove vrste ne krši moratorijum na nuklearna testiranja i da su ispunjeni kriterijumi Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Subkritična eksplozija uključuje detonaciju eksploziva oko radioaktivnog materijala bez dostizanja kritične mase i pokretanja lančane reakcije, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading