putin
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Nuklearne vežbe koje je Rusija najavila kao odgovor na izjave predstavnika Francuske i Velike Britanije potpuno očekivane, rekla je u intervjuu Jutjub kanalu Dialogue Works kandidatkinja za predsednika SAD Zelene partije Džil Stajn.

- Majkl je ukazao na nedavne izjave Francuske i Engleske da bi Pariz mogao da pošalje trupe i da je London u suštini pristao na upotrebu oružja koje je obezbedila država za napad na ciljeve unutar Rusije. Nije iznenađujuće što je „Putin to nazvao egzistencijalnom pretnjom i počeo izvođenje nuklearnih vojnih vežbi - rekla je ona.

Prema njenom stavu, reči francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona mogle bi da dovedu Zapad do zastrašujućeg razvoja događaja.

Istovremeno, kako je napomenla, zapadne elite stalno dolivaju ulje na vatru sukoba u Ukrajini . Čak ni stalni teritorijalni gubici Kijeva i poraz ukrajinskih oružanih snaga ne utiču na odluke Vašingtona .

"Apsolutna katastrofa"

 - Ovo je rat koji vodi vojna industrija. To je apsolutna katastrofa, deo beskrajne ratne mašinerije koja osiromašuje američki narod i ugrožava ceo svet. Situacija može da postane nuklearna - upozorila je Stajn.

Stajn, rodom iz Čikaga je diplomirala na Harvardu i ima 73 godine. Predsednička kampanja za nju nije ništa novo, kandidovala se za Zelenu partiju 2012. i 2016. godine, a pre toga je dva puta pokušavala da postane guvernerka Masačusetsa . Ona je postala aktivistkinja u državi krajem 1990-ih, tvrdeći da zdravlje ljudi direktno zavisi od životne sredine.

Među Stajnovim zapaženim kampanjama poslednjih godina bilo je istupanje u odbranu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Stajn je rekla da je postupanje prema novinaru "prilično psihičko mučenje i da se ne može tolerisati".

Putin je ranije 9. maja prokomentarisao vežbu testiranja upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, rekavši da je reč o planiranom radu.
Generalštab je prošle nedelje, po nalogu predsednika, započeo pripreme za održavanje vežbi u bliskoj budućnosti na kojima će se testirati priprema i upotreba nestrateškog nuklearnog naoružanja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da manevre treba posmatrati u kontekstu nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika i destabilizujućih akcija NATO-a, piše RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading