silovanje
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Apelacioni sud u Crnoj Gori doneo je odluku da se muškarcu B. B. (50) koji je osuđen za višestruko silovanje devojčice (15) smanji kaznu zatvora sa 15 na 8 godina.

Uprkos činjenici da je silovao devojčicu ispod prosečnih intelektualnih sposobnosti, pod pretnjama imesecima, njemu je smanja kazna.

Izgleda da ove činjenice nisu bile dovoljne sudijama Apelacionog suda u Crnoj Gori da ovom muškarac dodele maksimalnu zatvornu kaznu za ovaj zločin..

Osuđeni B. B. je živeo u komšiluku devojčice i kao su mediji preneli on je početkom 2020. godine pretio da "ako ne dođe da ga posluša", roditelje će joj ostaviti bez posla.

Uz to, osuđeni muškarac je, kako mediji prenose, pretio žrtvi da će joj ubiti oca. Zbog toga, žrtva otišla u njegovu kuću.

Otac pogledao u telefon

Devojčica je iz straha krila od svojih roditelja šta se dogodilo. 

Kao mediji prenose osuđeni silovatelj B. B. razotkriven je kada je otac devojčice primetio promene u njenom ponašanju.

Oca je zbog toga pogledao u njen telefon gde je pronašao poruke.

Od devojčice, informacije o stravičnom silovanju, saznao je njen brat. Ona mu se požalilla o hororu koji je mesecima trpela od 35 godina starijeg muškarca sa Cetinja.

Porodica devojčice je odmah slučaj prijavila policiji, nakon čega je on uhapšen i pritvoren.

Osuđeni silovatelj B. B. je u istrazi tvrdio da nikada nije silovao devojčicu, već da je ona dobrovoljno na to pristala.

15 godina je "stroga kazna"?

Presudom Višeg suda B. B. je osuđen na 15 godina zatvora, a olakšavajuće okolnosti ne postoje budući da je B. B. i ranije osuđivan.

Za sudije Apelacionog suda, Viši sud je "prestrogo odmerio" kaznu zbog čega su je preinačili na 8 godina. Ta presuda je pravosnažna.

Sudije smatraju da je osam godina zatvora srazmerno težini učinjenog krivičnog dela, iako na strani B. B. nije bilo olakšavajućih okolnosti, prenose mediji.

S obzirom da je osuđeni B. B. u pritvoru proveo četiri godine, znači da je odležao već polovinu kazne.

Za silovanje maloletnika, prema zakonu u Crnoj Gori, predviđena je kazna od 5 do 15 godina zatvora.

Apelacioni sud je dva puta poništio presudu

Prema pisanju crnogorskih medija, Apelacioni sud je dva puta poništio presudu Višeg suda.Naime, B. B. je u julu 2022. godine presudom Višeg suda osuđen na 15 godina zatvora. Tu presudu je Apelacioni sud vratio na ponovno odlučivanje.Zatim, drugu presudu Višeg suda iz novembra 2023. godine kojom je B. B. osuđen na 15 godina zatvora je Apelacioni sud smanjio na osam godina zatvora.

Zbog ovakve odluke Apelacionog suda, juče je održan protest ispred zgrade ove institucije, prenose mediji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading