Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Savršen plan za Rusiju, koja nastoji da osvoji čitave regione Donbasa.

Između 35.000 i 50.000 ruskih vojnika hrli u Harkov, veoma strateški grad za Kijev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da nekoliko njegovih vojnika ide na sever da bi branili grad i okolinu.

Na kraju, izgleda da zamka koju su postavili Rusi funkcioniše, jer je cilj Moskve da primora Ukrajince da pomeraju trupe ka severu. Ovaj manevar bi onda mogao da omogući Rusima da otvore proboje na jugu i završe osvajanje čitavih regiona Donbasa.

Istovremeno, ukrajinska vojska se bori da postroji 250.000 ljudi na liniji fronta. „U svim brigadama nedostaje ljudstvo od 40 odsto“, podvlači francuski vojni izvor u Evropi 1. „Suočavamo se sa talasom dezerterstva među mladim regrutima“, potvrđuje ukrajinski oficir. „U Kijevu nam više ne razgovaraju o naoružanju, već o problemima regrutovanja“, nastavlja francuski vojnik koji se vraća sa fronta posle posmatračke misije, prenosi francuski mediji.

Zelenski, ka pregovorima o završetku rata?

Izgleda da su se zapadne armije odlučile. Ukrajina će morati da pregovara o završetku rata, uz rizik od najgoreg scenarija, na primer, da se Rusi obavežu da otvore još jedan front.

Prema informacijama iz Europe 1, zapadne kancelarije pripremaju koordiniranu diplomatsku akciju kako bi ubedile Vladimira Zelenskog da prihvati princip pregovora. Ostaje da se vidi da li je ukrajinski predsednik spreman da svoj kostim ratnog heroja zameni za glumca mira.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading