Siljanovska
Foto: EPA/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova položila je danas svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost.

Tokom polaganja zakletve, kako prenose skopski mediji, Siljanovska Davkova nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države.

"Izjavljujem da ću funkciju predsednika Republike Makedonije obavljati savesno i odgovorno. Poštovaću Ustav i zakone i štititi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Makedonije", rekla je Siljanovska, prenosi makedonski Plusinfo.

Ona je u parlamentu izjavila da će biti predsednica svih građana i da neće "praviti razliku između njih na osnovu etničke, verske, polne ili bilo koje druge" pripadnosti. Siljanovska je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje.

"Nažalost, nema mnogo žena u politici. Srećna sam što inspirišem druge žene. Ako ja mogu da budem predsednica, možete i vi", ukazala je Siljanovska koja je pobedila u drugom krugu izbora kao kandidat VMRO-DPMNE.

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije, je univerzitetska profesorka na Pravnom fakultetu u Skoplju na predmetu "Ustavno pravo i politički sistemi". Siljanovska Davkova biće šesta predsednica Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

Grčka o zakletvi Siljanovske Davkove: Flagrantno kršenje Prespanskog sporazuma

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke ocenilo je danas da je prilikom polaganja zakletve predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove koja nije izgovorila puno ime države, već samo reč "Makedonija", došlo do flagrantnog kršenja Prespanskog sporazuma od kojeg, kako upozorava, zavise i bilateralni odnosi Atine i Skoplja.

Davkova je ranije danas položila svečanu zakletvu i tom prilikom nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, uprkos tome što se u tekstu zakletve, koji je pročitao odlazeći predsednik Sobranja Jovan Mitreski, pozivajući Siljanovsku da ponovi, država pominje kao Severna Makedonija.

Ambasadorka Grčke je nakon toga napustila Sobranje u znak protesta, a usledila je i reakcija Ministarstva spoljnih poslova Grčke, prenose grčki mediji.

Tokom današnje zakletve u Sobranju, i uprkos činjenici da se u zvaničnom tekstu zakletve navodi "Severna Makedonija“, nova predsednica Republike Severne Makedonije, Silijanovska-Davkova, izabrala je da svoju zemlju nazove „Makedonija“, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva.

"Ovim aktom se očigledno krši Prespanski sporazum, kao i Ustav susedne države, koji je usklađen sa međunarodnim obavezama", ističe se. 

Grčka vlada, uprkos primedbama koje je iznela kao protivljenje prilikom ratifikacije sporazuma, poštovala ga je kao ratifikovani međunarodni ugovor koji ima prednost nad bilo kojom drugom odredbom zakona, navodi se u saopštenju.

"Grčka, u tom kontekstu, kategorički navodi da dalji napredak u bilateralnim odnosima sa Severnom Makedonijom, kao i njen evropski kurs zavise od pune primene Prespanskog sporazuma i pre svega od upotrebe ustavnog imena zemlje", zaključuje se.

Skoplje i Atina potpisali su Prespanski sporazum 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor oko imena Makedonije kojim je ta zemlja promenila ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka, zauzvrat, nije sprečavala ulazak te države u NATO alijansu.
 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading