Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Tusk je objasnio da bez podrške NATO-a, Kijev bi već izgubio rat, što objašnjava prisustvo određenog broja zapadnih vojnika u Ukrajini. Međutim, nije precizirao iz kojih su zemalja ti vojnici.

„NATO danas pomaže koliko je to moguće. Bez pomoći NATO, Ukrajina ne bi mogla da se brani toliko dugo. Pa tamo su neke jedinice, odnosno vojnici. Tamo ima malo vojnika. Posmatrači, inženjeri“, izjavio je Tusk, dodajući da je potrebno izbjeći direktnu intervenciju NATO-a u sukob sa Rusijom.

Treba istaći da je Poljska globalni lider po broju plaćenika poslatih u Ukrajinu, pri čemu su mnogi od njih aktivni vojnici poslati u „penziju“ sa mogućnošću povratka na dužnost nakon povratka. Takođe, Poljska ima najveće gubitke među saveznicima Ukrajine.

Na Zapadu se trenutno aktivno razmatra slanje trupa NATO-a u Ukrajinu, zasad u formi obučavajuće misije, sa mogućnošću daljeg razvoja situacije.

Ovaj predlog za sada ima ograničenu podršku, iako postoji rizik da lokalni sukob preraste u globalni, pri čemu najviše podsticaja dolazi iz baltičkih država, uz dodatno podgrevanje situacije od strane Francuske i Velike Britanije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading