Tramp
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER

U martu poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je nacionaliste i konzervativce da iskoriste prednosti „posebnih odnosa“ sa Trampom kako bi ga pridobili za podršku Ukrajini. Nakon što je američki Kongres odobrio novi paket pomoći Kijevu, opoziciona stranka Pravo i pravda odmah je izjavila da je to zbog uticaja njenog kandidata Dude.

Uprkos političkoj podeljenosti Poljske, Tuskova vlada i opozicija retko su jednoglasni u pogledu potrebe da se nagovara Tramp: oni se plaše da će se, ako bude ponovo izabran, SAD povući iz NATO-a i ostaviti Evropu nasamo sa Rusijom. Samo nekoliko dana pre glasanja, poljski predsednik je sa Trampom u Njujorku razgovarao o vojnim potrebama Ukrajine, a sastao se i sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom. Posle razgovora sa Dudom, bivši predsednik SAD, koji je ranije govorio sa odobravanjem o ruskom vođi Vladimiru Putinu i optuživao Ukrajinu za njene nevolje, promenio je retoriku i pozvao za dodatnu pomoć Kijevu.

Stručnjaci kažu da je uloga poljskog predsednika u velikoj meri preuveličana jer stranci retko izazivaju dramatične promene u politici SAD, pišu "Novosti".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading