crkva
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza

Reč je o svecu koji se u ranoj mladosti odrekao sveta i uputio se na monaški podvig.

Kao arhijerej je bio naročito milostiv prema bednim, sirotim, udovicama i ništavnim, zato bi na ovaj dan svi trebalo da posvete posebnu pažnju na ovu kategoriju ljudi.

Prema predanju, vrlina Svetog Nikite ogleda se i u tome što je u trenutku kada je zli Lav Jermenin ustao protiv ikona, ustao i ovaj svetitelj sa namerom da odbrani ikone, edukujući cara o značaju ikona.Zbog toga je pretrpeo različita ponižavanja, zli jezik, ali i utamničenje. Na kraju je bio i proteran u izgnanstvo.

Kako vernici veruju, za vreme života napravio je mnoga čudesa molitvom, a kada je umro, njegovo telo su preneli u manastir. Prema predanju, na samoj sahrani, mnogi bolesnici koji su mu dotakli telo odjednom su bili isceljeni. Mošti su mu bile položene do grobnice njegovog duhovnog oca Nikifora i druga Atanasija. Preminuo je 824. godine.

Narodno verovanje

Prema narodnom verovanju, na dan prepodobnog Nikite Ispovednika valja da se pospremi kuća i da se ide u posetu najbližima. Jedina dva pravila kojih se sutra treba pridržavati je da nikako ne smete ulaziti u svađe, ali ni uzimati iglu u ruke, prenosi Espreso.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading