Entoni Blinken u Turskoj
Foto: AP/Foto:AP

Neki visoki američki zvaničnici savetovali su državnog sekretara Antonija Blinkena da nisu našli „verodostojna ili kredibilna“ uveravanja Izraela da koristi oružje koje je isporučilo SAD u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, navodi se u internom memorandumu Stejt departmenta koji je Rojters video.

Drugi zvaničnici su podržali predstavljanje Izraela.

Prema Memorandumu o nacionalnoj bezbednosti (NSM) koji je izdao predsednik Džo Bajden u februaru, Blinken mora da obavesti Kongres do 8. maja da li smatra verodostojnim uveravanja Izraela da njegova upotreba američkog oružja ne krši američko ili međunarodno pravo.

Do 24. marta, najmanje sedam biroa Stejt departmenta poslalo je Blinkenu svoje podneske za početni „memorandum o opcijama“.

Delovi pisma, koji ranije nisu prijavljeni, su poverljivi. Podnošenje memoranduma pruža najsveobuhvatniju sliku do sada o podelama unutar Stejt departmenta oko toga da li Izrael možda krši međunarodno humanitarno pravo u Gazi.

- Neke komponente u ministarstvu bile su za prihvatanje izraelskih uveravanja, neke su bile za njihovo odbijanje, a neke nisu zauzele nikakav stav - rekao je američki zvaničnik, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading