UHAPŠENA 3 KINESKA ŠPIJUNA U NEMAČKOJ Pikupljali osetljive podatke iz OVOG sektora
EPA

- Uhapšene osobe su optužene da su kineskoj tajnoj službi prenele osetljive tehnološke informacije koje su upotrebljive i u vojnom sektoru“, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva.

Trojica uhapšenih, dva muškarca i jedna žena, u trenutku hapšenja pregovarali su o istraživačkim projektima koji bi mogli da posluže modernizaciji i povećanju borbene moći kineske mornarice, navode tužioci.

Članovi Biroa za borbu protiv kriminala su Hervig F. Ina F. i Thomas R. uhapšeni su u Diseldorfu i Bad Homburgu, na zapadu Nemačke.

Po nalogu Tomasa R., koji je bio u kontaktu sa kineskom tajnom službom MSS, bračni par Hervig i Ina su preko svoje kompanije ostvarili kontakte sa istraživačkim centrima sa kojima se pripremao ugovor o saradnji, što je uobičajeno kada je saradnja u pitanju. između privrede i nauke.

Konkretno, sa nemačkim univerzitetom pregovarano je o stručnosti u oblasti pogonske tehnologije za vojne brodove. Osim toga, po nalogu MSS-a Kini je isporučen laserski uređaj koji spada u izvozne artikle koji se koriste u civilnom i vojnom sektoru.

 Nemačka je pod pojačanim napadom stranih špijuna

Nemački ministar pravde Marko Bušman rekao je, ukazujući na nedavno otkriće ruskih špijuna u Nemačkoj, da je zemlja pod pojačanim napadom stranih špijuna.

„Onaj ko je aktivan kao špijun u Nemačkoj i snabdeva strane sile materijalima koji se potencijalno mogu koristiti u vojne svrhe, mora da očekuje odlučan odgovor vladavine prava“, rekao je Bušman.

Trojica uhapšenih trebalo bi da budu privedena istražnom sudiji tokom dana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading