OVAKO SE ŠPIJUNI BRANE? Borba protiv rasizma: "Crno je loše, a belo dobro"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Autori biltena veruju da taj termin implicira da je "crno loše, a belo dobro". Takođe, sporan je i termin "test zdravog razuma" (sanity check) jer ponižava ljude s mentalnim bolestima, prenosi "Foks njuz".

Nove smernice iznesene u članku o jezičkoj raznolikosti pomenutog biltena naišle su na osudu mahom u redovima Republikanske partije.

Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton, član Komiteta za oružane snage, okarakterisao je ove smernice kao zabrinjavajuće, odnosno to što administracija lidera SAD Džozefa Bajdena stavlja ovakva pravila iznad nacionalne bezbednosti.

- Obaveštajci bi trebalo da troše svoje vreme na pronalaženje terorista bez brige da li će ih uvrediti - rekao je Koton.

Bivši vojni obaveštajac i predsednik grupe za nacionalnu bezbednost "Dežurni veterani" Džeremi Hant bio je oštriji u oceni novih jezičkih pravila u obaveštajnoj zajednici SAD.

- Umesto da naš primarni fokus bude na zaštiti otadžbine, ovi apsurdni pokušaji da kontrolišemo jezik obaveštajnih procena kako bismo ih učinili politički korektnim nesumnjivo će uzrokovati slabiji kvalitet, neprecizne i zbunjujuće obaveštajne izveštaje koji će zakonodavce i donosioce odluka uskratiti za informacije dovodeći ih u situaciju da ne mogu da donesu obrazložene presude - istakao je Hant za "Foks njuz".

U drugom članku u istom biltenu, onom o rodnom identitetu, anonimni obaveštajac piše da mu je navika da se oblači u žensku odeću pomogla da se profesionalno realizuje, ali i poboljša svoj rad u službi.

- Ja sam obaveštajac i čovek koji ponekad voli da nosi žensku odeću. Mislim da je moje iskustvo kao nekog ko voli da se preoblači izbrusilo veštine koje koristim kao obaveštajac, posebno kritičko razmišljanje i svest o situaciji - napisao je autor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading