Ratne mornarice u Kini
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Komandant Pacifičke flote, admiral Stiven Koler prisustvovaće Pomorskom simpozijumu zapadnog Pacifika u ime SAD, rekao je izvor za britansku agenciju.

Kineski mediji su javili da na skupu učestvuju i Australija, Francuska, Indija, Južna Koreja, Rusija i Britanija.

Učesnici skupa u ponedeljak će razgovarati iza zatvorenih vrata o rešavanju pomorskih bezbednosnih izazova, kao i o Kodeksu za neplanirane susrete na moru, što je set smernica formulisanih pre 10 godina u cilju smanjenja tenzija između armija na moru.

Na januarskom preliminarnom sastanku raspravljano je o formiranju radne grupe za sprečavanje sudara dronova na moru, javili su kineski mediji. Ovaj događaj se preklapa sa godišnjim zajedničkim vojnim vežbama SAD i Filipina, koje počinju u ponedeljak, a prvi put će biti održane van filipinskih teritorijalnih voda.

Sjedinjene Države, Japan i Filipini potpisali su sporazum o saradnji na trilateralnom samitu prošle nedelje, izražavajući zabrinutost zbog ''opasnog i agresivnog ponašanja“ Kine u Južnom kineskom moru, dok je Peking ovaj sporazum osudio kao ''blokovsku politiku”, navodi Rojters.

Vojni stručnjak i bivši istraživač u kineskom Institutu za istraživanje mornarice Cao Vejdong izjavio je da zajedničke vežbe SAD i Filipina ovog puta pokrivaju veću teritoriju sa više trupa, a uključiće protivpodmorničke i protivraketne vežbe.

"Nije problem kada SAD sprovode vežbe za pripremu za defanizivu sa Filipinima, ali kada ove vežbe postanu ofanzivne prirode i predstavljaju pretnju za susedne zemlje, ne samo da moramo da budemo u visokoj pripravnosti, već i da reagujemo", rekao je Cao. Kontakt između predstavnika armija SAD i Kine obnovljen je u utorak, kada je ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao sa kineskom kolegom Dong Džunom, prvi put za skoro dve godine.

Prethodni sastanak predstavnika najjačih mornarica u svetu održan je u Japanu 2022. godine. Kina je bila domaćin ovog multilateralnog sastanka 2014. godine, a on se ove godine poklapa sa 75. godišnjicom osnivanja mornarice Narodnooslobodilačke armije Kine, koji Peking obeležava u utorak.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading