F-22 Raptor
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Istraživači kineskog vazduhoplovstva saopštili su da su razvili revolucionarnu radarsku tehnologiju za bolje otkrivanje stelt aviona, uključujući i F-22, koji SAD ističu kao najnapredniji na svetu. 

Smatra se da površina radarskog preseka (PRP), odnosno mera detektovanja datog objekta radarom, u slučaju F-22 iznosi svega jedan kvadratni centimetar.

Međutim, tim sa Koledža za vazdušnu i protivraketnu odbranu Univerziteta Vazduhoplovnih snaga u Sianu, u provinciji Šanksi otkrio je način da detektuje stelt avion sa istim konfiguracijama kao F-22 koristeći istu jačinu signala koja se koristi za otkrivanje običnih lovaca čija je PRP 60.000 puta veća, prenosi "Saut Čajna morning post".

Tim kineskih naučnika testirao je ovu metodu na površini od oko 63.000 kvadratnih kilometara, odnosno prostoru dovoljno velikom da neprijateljski avion ostane u njegovim okvirima uprkos mogućim manevrima.

Kako navode, otkriće bi omogućilo kineskim radarima da lociraju avione F-22 u realnom vremenu za svega 0,008 sekundi, sa minimalnom marginom greške od ispod 20 metara, i zatim ove informacije brzo prenesu presretačima i PVO.

Novo otkriće može imati značajan uticaj na efikasnost F-22, budući da je maksimalni domet raketa vazduh-vazduh koje nosi ovaj avion oko 100km.

Pametno raspoređivanje resursa

Otkrivanje stelt aviona često podrazumeva upotrebu značajne količine resursa u okviru radarske mreže. Povrh toga, u realnim borbenim situacijama, broj vazdušnih ciljeva može biti ogroman, a jedan radar može da dodeli samo deo svojih resursa za otkrivanje i praćenje F-22.

Tim kineskih naučnika kaže da su prevazišli ovaj problem metodom "pametnog raspoređivanja resursa", koji omogućava centralizovanoj radarskoj mreži da prilagodi snop i snagu svakog radara na osnovu karakteristika i promena pozicije stelt aviona koja se prati u realnom vremenu.

To omogućava radarskoj mreži da usredsredi svoje ograničene resurse na najizloženiji azimut ili ugao doleta stelt lovca, time značajno povećavajući intenzitet i preciznost praćenja njegovog radarskog traga, istovremeno osiguravajući da je on kontinuirano fiksiran.

Svaki radar stoga treba da potroši samo delić svoje snage na praćenje stelt boraca, a sveobuhvatno i stabilno praćenje formacije lovaca F-22 može se postići sa samo tri radara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading