geneks
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi put da je zabeležen ovaj fenomen, naučnici znaju za njega još od 1940-ih, ali su tek pre 15-ak godina shvatili šta se tu tačno zbiva.

Radi se o kavum oblacima, koji su toliko veliki da mogu da se vide i sa Zemlje i iz svemira. Kada se posmatraju sa Zemlje, nalikuju na ogromnu rupu na nebu, zbog toga nije ni čudno da su ih često upoređivali s "letećim tanjirima" ili nekim drugim neobičnim fenomenom.

Ne bi ih bilo da nema tehnologije

Kavum oblaci ne izgledaju kao prosečni oblaci. Zapravo se ni ne radi o uobičajenom oblaku, odnosno ne bi ih ni bilo da nema tehnologije.

 

 

Nastaju kada avioni prođu kroz nizove altokumulusnih oblaka. Altokumulusi oblaci su oblaci koji nastaju od grupe nepravilnih oblačića bele i sive boje na visinama od 2 do 6 kilometara, piše Biznis insajder.

Sastoje se od superohlađenih kapljica koje ostaju u tečnom stanju i na temperaturama ispod nule. Do superhlađenja dolazi kada su kapljice vode izuzetno čiste, bez malih čestica (poput prašine, spora gljivica, bakterija) oko kojih se obično formiraju kristali leda.

Od čega zavisi veličina oblaka?

Altokumulusni oblaci, koji u bilo kojem danom trenutku pokrivaju oko 8 odstoZemljine površine, uglavnom se sastoje od kapljica vode superohlađenih na temperaturu od oko -15°stepeni. Nasini naučnici su 2010. otkrili da veličina kavuma zavisi o uglu pod kojim avion prolazi kroz oblake - plići ugao rezultira većom "šupljinom".

 

 

Istraživanja su pokazala da ovakve oblake može da kreira praktično bilo koja vrsta aviona.

Tera je snimila grupe oblaka kavum 30. januara u blizini zapadne obale Floride.

Na tom području se nalazi aerodrom koji ima više od 1000 letova dnevno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading