"AKO ZAPAD TO URADI, AKCIJA ĆE BITI ODLUČNA!" Nova pretnja iz Moskve "uznemirila duhove"
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

- U slučaju konfiskovanja ruske imovine, Rusija će se rukovoditi principom reciprociteta u međunarodnim odnosima, koji predviđa neotuđivo pravo na uzvratne mere. Ne nameravamo sve to da otkrivamo, ali akcije će biti odlučne. Niko ne namerava da postupa blago u slučaju pokušaja da se ruske rezerve koriste kao zalog za obveznice, koje bi Zapad navodno mogao da emituje kako bi privukao privatni kapital za finansiranje kijevskog režima - kazala je Zaharova.

Kako je istakla, Rusija ima na raspolaganju značajna zapadna sredstva i imovinu „koji mogu biti podložni uzvratnim akcijama“.

- Svi pojedinci i fondovi, koji se odluče na takve finansijske instrumente, biće prvi kandidati za kontrasankcije sa dalekosežnim posledicama po njihovo međunarodno poslovanje - poručila je Zaharova.

Nakon početka specijalne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od približno 300 milijardi evra. U Briselu razgovaraju o tome kako bi mogli da iskoriste zamrznutu rusku imovinu za finansiranje obnove Ukrajine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading