Mahmud Abas
Foto: Printscreen/Jutjub/al jazzira

Očekuje se da će Savet bezbednosti UN danas glasati o nacrtu rezolucije kojim bi Palestina dobila status punopravne članice u UN umesto njenog trenutnog statusa posmatrača.

Za sticanje statusa punopravne članice, što bi značilo da UN priznaju palestinsku državu, prvo je potrebno devet glasova da bi rezolucija bila podneta petnaestočlanom Savetu bezbednosti.

Savet, koji uključuje SAD, trebalo bi da odobri aplikaciju, a zatim bi morao da dobije najmanje dve trećine glasova Generalne skupštine.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da Bajdenova administracija pokušava da spreči Palestince da dobiju devet glasova kako SAD ne bi morale da stave veto na rezoluciju.

Američki veto na takvu rezoluciju, posebno usred rata u Gazi, doneo bi oštre kritike za Bajdena na međunarodnom planu i unutar njegove sopstvene stranke, uključujući i neke od njegovih pristalica.

Američki zvaničnik je rekao da Bajdenova administracija poslednjih meseci istražuje opcije za moguće priznanje Palestine, ali ne kao jednostranu ponudu u UN.

Zvaničnik je rekao da je administracija razmatrala scenarije priznanja kao deo šireg regionalnog sporazuma koji uključuje posleratni plan i normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Pre dve nedelje, palestinski ambasador pri UN je poslao pismo generalnom sekretaru UN u kojem traži da se Palestini obnovi zahtev za punopravno članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji. Nakon palestinskog zahteva, Savet bezbednosti UN je formirao komitet koji će o tome raspravljati i dati mišljenje.

Komitet je u utorak predstavio svoj izveštaj i rekao da je 15 članova saveta podeljeno po pitanju da li bi trebalo da preporuče prihvatanje Palestine kao punopravnog člana organizacije, navodi se u kopiji izveštaja.

Tokom poslednje dve nedelje, Bajdenova administracija je vršila pritisak na Abasa i njegove savetnike da odustanu od svog zahteva, kažu američki, izraelski i palestinski zvaničnici.

Državni sekretar Antoni Blinken pokrenuo je to pitanje direktno u telefonskom razgovoru sa Abasom, a drugi američki zvaničnici su ga pokretali sa palestinskim kolegama skoro svakog dana u poslednje dve nedelje, kažu palestinski i američki zvaničnici.

Bajdenova administracija je jasno stavila do znanja Palestincima da trenutni američki zakon primorava administraciju da stavi veto na takvu rezoluciju, rekao je američki zvaničnik. Prema zvaničnicima, Abas je odbacio pritiske SAD, a njegovi saradnici su rekli Bajdenovoj administraciji da nastavljaju sa glasanjem.

Visoki palestinski zvaničnik je rekao da je Bajdenova administracija pitala da li će Abas suspendovati ponudu ako bude pozvan da se sastane sa Bajdenom u Beloj kući. Palestinski zvaničnik je rekao da je Abas odbio ovu ponudu i rekao da je pristao na takav predlog SAD pre godinu dana, ali da nikada nije dobio poziv.

Palestinci trenutno imaju osam članova Saveta bezbednosti za koje se očekuje da će ih podržati: Rusiju, Kinu, Alžir, Maltu, Sloveniju, Sijera Leone, Mozambik i Gvajanu, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Očekuje se da će Velika Britanija biti uzdržana. SAD i Izrael lobiraju u Francuskoj, Švajcarskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Ekvadoru da glasaju protiv ili da se uzdrže od glasanja tako da Palestinci ne dobiju devet glasova, rekao je zvaničnik.

Američki, izraelski i palestinski zvaničnici rekli su da se očekuje da će Bajdenova administracija staviti veto na rezoluciju ako ovi napori propadnu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading