napad
Foto: EPA/EPA-EFE/Atef Safadi

To je neobična poruka za bliskog saveznika koji je decenijama primao više američke vojne pomoći nego bilo koja druga zemlja na svetu i čiji se odnos sa Amerikom često opisuje kao „gvozdeni“.

Ali nakon meseci kada je Izrael samostalno delovao u Gazi -- i suočio se sa oštrim kritikama od strane SAD i drugih saveznika da su vojne operacije otišle predaleko – Bajdenova administracija je jasno stavila do znanja da su SAD ne bi učestvovao u ofanzivnim vojnim operacijama protiv Irana, plašeći se šireg rata na Bliskom istoku.

- Verujemo da Izrael ima slobodu delovanja da se zaštiti i odbrani - rekao je visoki zvaničnik administracije novinarima ubrzo nakon što je iranski napad završen.

Na pitanje novinara da li bi SAD pomogle Izraelu da se suprotstavi ofanzivnim vojnim operacijama, zvaničnik je rekao ne.

„Ne bismo zamislili da učestvujemo u tako nećemu“, rekla je ova osoba, prenosi američki medij.

Prema drugom U.S. zvaničniku, ta poruka je takođe dostavljena direktno najvišim izraelskim zvaničnicima u privatnom telefonskom razgovoru u nedelju između ministra odbrane Lojda Ostina i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Osim što je izrazio podršku odbrani Izraela, zvaničnik je rekao da je Ostin jasno stavio do znanja na veoma „direktan“ način da su SAD nije planirao da se pridruži potencijalnoj kontraofanzivi u ime Izraela.

Iranski napad na Izrael u subotu uveče duboko je uznemirio svetske lidere, uključujući SAD. Zvaničnici koji su u početku mislili da je Iran pripremio samo desetak balističkih projektila. Jedan stariji američki zvaničnik je opisao da im ruka "drhti" dok su pisali beleške na sastanku nakon što su saznali da su njihovi obaveštajci verovali da se više od 100 balističkih projektila priprema za lansiranje.

Napad se smatrao odmazdom za vojni napad na ono što je Iran nazvao svojim konzulatom u Damasku, u Siriji, za koji se široko veruje da je delo Izraela.

Na kraju, U.S. zvaničnici procenjuju da je Iran lansirao oko 300 projektila i dronova, uključujući više od 100 balističkih projektila i 30 krstarećih projektila, penosi ABC Njuz.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading