''BRZO SMO SHVATILI..." Šolc naveo uslov za razgovore sa Putinom
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Šolc je u intervjuu za ''Tagescajtung'' izjavio da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Istakao je da je poslednji put s Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. 

"Rusija ne sme da pobedi"

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne sme dozvoliti da Rusija pobedi u sukobu u Ukrajini.

''Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdevamo Ukrajinu oružjem i municijom'', rekao je Šolc.

Naveo je da Savezna Republika Nemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četri odsto budžeta za odbranu, a da današnja Nemačka izdvaja svega dva odsto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

''Nemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše istorije'', rekao je on.

Sa Si Đinpingom o ratnim temama

Istakao je da će tokom predstojeće posete Kini razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom o ratnim temama, kao i o tome kako Kina može da utiče na završetak rata u Ukrajini.

Šolc je naveo da, i pored različitih političkih pogleda, pre svega kada je reč o ujgurskoj zajednici u Kini i regionu Tajvana, želi da otvoreno razgovara s kineskim predstavnicima o svim temama.

''Kina je velika zemlja sa rastućim ekonomskim i političkim značajem. Ekonomsko odvajanje od Kine nigde se ne pominje u našoj strategiji, ali pominje se smanjenje od rizika zavisnosti od Kine. Ne treba stavljati sva jaja u jednu korpu'', naveo je Šolc.

U Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi

Upitan da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i deca, i da je Nemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Nemačka jasno na stani Izraela, ali i da ''oplakuje sve civilne žrtve'' i da je u stalnom razgovoru s Izraelom.

''Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rešenje dve države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva'', rekao je on, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading