ODZVONILO ŠUMSKOJ MAFIJI! Vlada Crne Gore sprema novi zakon
Foto: Youtube/Printscreen

To stoji u Srednjoročnom planu rada Vlade 2024-2027, koji je nedavno objavljen. 

Vlada je za ovu namenu opredelila 20.000 evra. 

Kako navode u ovom dokumentu, u koji je Portal "RTCG" imao uvid, Zakon o šumama će se doneti sa ciljem napuštanja koncesionog modela korišćenja šuma.

Tu se pominje i ostvarivanje ciljeva za dostizanje održivosti gazdovanja šumama u skladu sa Strategijom održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine.

“Zakon će stvoriti pretpostavke za osnivanje državnog preduzeća za gazdovanje šumama, koje će tokom reforme preuzeti poslove na gazdovanju šumama. To će biti u funkciji ostvarivanja ciljeva Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2025. godine, a koji se odnose na oblasti šumarstva i drvne industrije”, piše u dokumentu. 

Podsetimo, o ovoj temi nedavno je govorio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji je kazao da su jedan od najvećih problema u tom ministarstvu dešavanja u vezi šumartsva, odnosno koncesije koje ističu ove godine.

Tada je kazao da je za Crnu Goru najbolje da se formira državno preduzeće „Crna Gora šume“, koje bi seklo i izvlačilo na puteve drvnu masu i prodavalo je.

“Crna Gora je prošle godine prihodovala 6,3 miliona evra od šumarstva, a izdvajanja za Uprave za šume su bila oko pet miliona evra. To je neto prihod 1,3 miliona, a imali smo koncesije koje su trajale po pet godina. Iz Uprave za šume sam dobio informaciju da su ustanovili brojne nepravilnosti, da su podnete krivične prijave. Moraćemo da izvršimo ozbilju reformu šumarstva“, poručivao je Joković.

Koncesije godinama uništavale crnogorske šume i oštetile budžet

Kako smo i ranije pisali, javna je tajna da u Crnoj Gori godinama postoji takozvana “šumarska mafija” nastala zloupotrebom koncesionog gazdovanja šumama.

Posledice su bile devastirane šume i šteta od više desetina miliona evra za državni budžet. 

Bivši v.d. direktora Uprave za šume Srđan Pejović potvrdio je ove informacije pre tri godine za "Radio Slobodna Evropa" (RSE) uz tvrdnju da je šumarska mafija stvorena kada je pre 11 godina kreiran sistem dugoročnih koncesije na šume.

“To je bio izuzetno koruptivan sistem, koji ne postoji nigde u Evropi, ni u svetu”, rekao je Pejović za "RSE".

Pejović je objasnio tada da je koncesionarima još 2009. godine dato drvo po izuzetno povlašćenim cenama, da bi se pospešila finalna prerada drveta do koje uglavnom nije došlo, ili je bilo u zanemarivom procentu.

“Iako je koncesionim ugovorima bilo predviđeno da se nadoknada za koncesije po metru kubnom usklađuje sa cenama drveta na tržištu do danas se te cene nisu menjale i državi je maksimalno pripadalo po 14 evra po kubiku”, kaže Pejović.

Meštani opština sa severa Crne Gore i predstavnici nevladinog sektora godinama su upozoravali na pogubnu politiku gazdovanja šumama, što su i ranije prenosili. 

Prema njihovim podacima, otkup kubika drveta u šumi se kretao od šest do deset evra. Ukoliko je utovaren na kamion cena je bila do 60, a u slučajevima izvoza preko granice i do 120 evra za kubik. Državi je sledovala naknada do 14 evra po kubiku.

Prethodna Vlada, na čijem čelu je bio Dritan Abazović, najavila je borbu protiv šumarske mafije, a kao udarne teritorije koje su na meti šumokradica i mafije, označeni su planina Jelovica kod Berana i Rožaje.

Drvoprerađivači iz Rožaja, koji legalno posluju, tražili su ranije da se stvari isteraju na čistac, i da nova Vlada nastavi da ispituje nelegalne radnje u šumarstvu.

Samo u Rožajama, podsetimo, ima oko 50 pilana, a od tolikog broja polovina, ili makar dvadeset i pet, nikad nije registrovano.

Alo/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading