kasetna municija
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Rusija je godinama izražavala zabrinutost zbog sve većeg prodora NATO-a, posmatrajući takvu politiku kao egzistencijalnu pretnju. Međutim, u intervjuu za špansku televiziju Univision, koji je emitovan u utorak, Bajden je rekao da je nedavno pristupanje Finske i Švedske u redove bloka tokom ukrajinskog sukoba veliko dostignuće.

- Uradili smo nešto na šta sam bio veoma ponosan. U NATO-u sam angažovan tokom cele svoje karijere. Uspeli smo da proširimo Alijansu, a imamo 3.000 kilometara granice jer imate dve nordijske nacije koje su se pridružile NATO-u. Postoji čitav niz zemalja NATO-a duž ruske granice - rekao je američki predsednik.

Bajden je dalje tvrdio da je zastoj u Kongresu oko paketa vojne pomoći Kijevu vrednog 61 milijardu dolara "veoma opasan" za jedinstvo bloka i optužio bivšeg američkog predsednika Trampa da praktično drži tu meru – i celu republikansku stranku – kao taoce.

- Tramp vodi tu stranku. On je drži u nekoj vrsti smrtnog stiska. Poslednje što nam treba je da vidimo da NATO počne da se raspada. To bi bila katastrofa za Sjedinjene Države, katastrofa za Evropu, katastrofa za svet - naveo je Bajden.

SAD su Ukrajini poslale više od 113 milijardi dolara u različitim oblicima pomoći od početka neprijateljstava sa Rusijom. Moskva je više puta osuđivala inostrane isporuke oružja Kijevu, tvrdeći da će one samo produžiti sukob, dok će Zapad učiniti direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Finska ima granicu od 1.300 km sa Rusijom, a Moskva je tvrdila da članstvo u NATO-u ugrožava, a ne garantuje, bezbednost Finske. Nakon što se Helsinki pridružio alijansi prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je stvaranje novog vojnog okruga koji se graniči sa nordijskom nacijom. Švedska se pridružila bloku prošlog meseca.

Putin je skoro dve decenije upozoravao da politika NATO-a podriva rusku nacionalnu bezbednost, ali bi prava "crvena linija" za Moskvu bila pokušaj da se snage bloka prebace u Ukrajinu.

Sukob u Ukrajini je za Moskvu "egzistencijalni" i "pitanje života i smrti", rekao je Putin u februaru, dok je za Zapad samo pitanje "poboljšanja taktičkih pozicija".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading