Teroristički napad u Moskvi
Foto: Printscreen/Telegram

Industrijski konglomerat "Burisma holding", koji je Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džoa Bajdena, svojevremeno postavio kao visoko pozicioniranog direktora, uključen je u teroristički napad na "Krokus siti hol" u Moskvi kada su ubijene 144 osobe, od čega šestoro dece, a lakše i teže povređeno više od 550 ljudi, saopštio je ruski Istražni komitet.

Ruski istražitelji utvrdili su da su sredstva koja "teku preko komercijalnih organizacija", uključujući naftno-gasni konglomerat "Burisma holding", koji posluje u Ukrajini, korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji, rekla je portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

- Terorističke aktivnosti su se dešavale i u trećim zemljama i imale su za cilj eliminaciju istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenje ekonomske štete - dodala je ona.

Objasnila je da su od ovih saznanja ruski istražioci došli "u saradnji sa drugim obaveštajnim agencijama i finansijskim obaveštajnim službama".

- Istraga je trenutno fokusirana na proveru izvora prihoda i kretanja sredstava u iznosu od nekoliko miliona američkih dolara, kao i na ispitivanje potencijalne umešanosti konkretnih pojedinaca, bilo da je reč o vladinim zvaničnicima, ljudima iz građanskih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja - navela je portparolka.

Kompanija "Burisma" je, podsetimo, međunarodno poznata po svojim kontroverznim vezama sa trenutnom vladajućom porodicom u SAD. U proleće 2014. godine, nakon puča na Majdanu u Kijevu, koji su podržale SAD, ukrajinska energetska kompanija zaposlila je Hantera Bajdena i njegovog poslovnog partnera Devona Arčera kao direktore, obezbedivši im plate od milion dolara godišnje.

Bajdenov otac Džo je u to vreme bio potpredsednik SAD u administraciji Baraka Obame i nadgledao je politiku Vašingtona u Ukrajini. Aktuelni lider Amerike se čak i hvalio kako je uspeo da otpusti tužioca za korupciju kada je ovaj počeo da istražuje "Burismu".

Bivši ukrajinski poslanik i disident koga Kijev po svaku cenu želi da ućutka Andrej Derkač tvrdi da šefovi ukrajinskih bezbednosnih službi uopšte i ne kriju da sprovode terorističke akte i politička ubistva i da za te aktivnosti koriste vanbudžetski novac. Suosnivač "Bursima holdinga" Nikolaj Zločevski platio je, tvrdi Derkač, oko 800 miliona grivna (više od 21 milion dolara) za finansiranje terorizma.

- Bajdenovi partneri u korupcionom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, čime se izbegava odgovornost za korupciju u Ukrajini - navodi Derkač.

Ukrajinski poslanik je objasnio kako se obezbeđuje novac za finansiranje terorizma.

- Uobičajena praksa je da vlasnici velikih preduzeća u Ukrajini 'doniraju' novac za ratne napore u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja - jasan je Derkač.

Pali na granici sa Ukrajinom

Četvorica osumnjičenih, državljani Tadžikistana, koji su prema istrazi napad izvršili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim "renoom" pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Zbog terorističkog napada u Moskvi uhapšeno je jedanaest ljudi. Pored toga, u Dagestanu su privedena i četiri stranca koja su, navodno, učestvovala u finansiranju i obezbeđivanju oružja teroristima koji su napali "Krokus".

U terorističkom napadu u "Krokus siti holu" poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređeno je više od 550 ljudi. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading