NA PAPIRU UBITAČNI, NA FRONTU POTPUNI "PROMAŠAJ"? Ruska kontramera bila POGUBNA za AMERIČKE DRONOVE u Ukrajini!
Foto: Printscreen/Printscreen

- Opšta reputacija američkih dronova bilo koje vrste u Ukrajini je da ne rade tako dobro kao drugi sistemi - rekao je Adam Braj, šef američkog proizvođača dronova Skidio.

On je sopstvene dronove nazvao "platformom koja se nije pokazala baš uspešno na prvoj liniji fronta".

Kako su istakli ukrajinski zvaničnici, čije mišljenje navodi publikacija, američke bespilotne letelice su se ispostavile kao "krhke" i nisu bile u stanju da se nose sa ruskim sistemima za elektronsko ratovanje i tehnologijama za ometanje.

Ponekad nisu mogli ni da polete u vazduh, prelete potrebnu udaljenost, izdrže potrebno opterećenje, završe zadatak i vrate se, piše Volstrit Džurnal.

Predstavnik ukrajinske organizacije koja isporučuje dronove Oružanim snagama Ukrajine, Nikolaj Beleskov, primetio je da su američki dronovi "nerazvijeni".

- Ono što leti danas neće moći da leti sutra - primetio je zamenik ministra digitalne transformacije Ukrajine Georgij Dubinski.

Osim toga, bespilotne letelice američke proizvodnje su veoma skupe, a da bi zadovoljila potražnju za 10 hiljada dronova mesečno, Ukrajina ih zamenjuje jeftinijim modelima.

Prema rečima šefova kompanija za proizvodnju dronova u Sjedinjenim Državama, nisu očekivali da će se u Ukrajini suočiti sa "elektronskim ratom".

Mnogi od njihovih dronova razvijeni su još 2019. godine i od tada su zastareli, a pošto SAD imaju mnoga ograničenja za testiranje delova bespilotnih letelica, stvaranje novih modela je veoma sporo, objašnjava list.

Prema tvrdnjama američkog lista, to je delom zbog zabrane upotrebe kineskih delova u proizvodnji dronova.

Alo.rs/TASS/The Wall Street Journal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading