"SAMLEĆE IH" Rusi gomilaju "Iskandere", mogu da izvode “dvostruke udare“
Foto: Printscreen

Kako se navodi u tekstu, rusko državno specijalizovano preduzeće za raketne sisteme “KB Mašinostrojenija” nastavilo je da povećava proizvodnju taktičke balističke rakete kratkog dometa 9K720 za sistem “Iskander-M”.

Američki magazin navodi i da Rusija nastavlja da širi svoj arsenal i da ta sredstva koristi na ukrajinskom frontu i to u znatno velikim količinama.

Glavni konstruktor u “KB Mašinostrojenija” Valerij Kašin je povodom proširenja proizvodnje izjavio da se “rakete proizvode u mnogo većim količinama nego prethodnih godina“.

“Militari voč” podseća da su isporuke u 2023. vršene nekoliko puta više od svih prethodnih godina, pri čemu je generalni direktor dizajnerskog biroa Sergej Pitikov na Forumu Armija-2023 u avgustu te godine izjavio da su “zalihe porasle nekoliko puta“.

Proizvodnja Kinžala je povećana čak pet puta

Magazin ocenjuje da je takva masovna proizvodnja omogućila ruskim snagama da ih koriste daleko šire i da izvode “dvostruke udare“ kako bi značajno povećali žrtve među ukrajinskim jedinicama na frontu.

“Militari voč” objašnjava da se svaka brigada “Iskander-M” sastoji od 51 vozila, uključujući 12 transportnih lansera, 12 vozila za pretovar, 11 komandnih vozila, 14 vozila za podršku personalu, jedno vozilo za pripremu podataka i jedno servisno-remontno vozilo.

Svaka može istovremeno da rasporedi 48 projektila i brzo se ponovo opremi ako je blizu skladišta raketa.

Brigade su podeljene između tri bataljona, svaki sa dve baterije po dva lansera.

EPA

 

 

Iako se na njega u velikoj meri oslanjalo od početka rata u februaru 2022. godine, “Iskander-M” je dobio novi publicitet nakon što je 9. marta upotrebljen za uništavanje najskuplje vojne imovine Ukrajine, američkog raketnog sistema MIM-104 Patriot, kao i sovjetskog S -300 PVO sistema, sa snimcima koji pokazuju kako su oba angažovana u spornom regionu Donjecka.

Gubitak ove veoma visoke vrednosti i oskudnih sredstava otvorio je put za proširenu upotrebu ruskih vazdušnih snaga u region, piše amerićčki magazine.

Paralelno sa proširenom proizvodnjom “Iskandera”, brojni izvori, uključujući više izveštaja iz izvora američke vlade, ukazuju na to da je Rusija dodatno povećala svoj kapacitet za lansiranje balističkih raketnih napada kratkog dometa nabavkom severnokorejskih sistema KN-23.

Oni imaju mnogo sličnih karakteristika i sličan izgled kao “Iskanderi”, ali imaju znatno veće domete, a u slučaju posebno velike varijante KN-23B i mnogo veće nosivosti.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading