ŠEF NATO ZABRINUT Evo kako će dolazak aviona F-16 uticati na tok rata
Foto: EPA/EPA/OLIVIER HOSLET

Stoltenberg je ovo predvideo tokom televizijskog intervjua za nemačku novinsku agenciju Bild, tokom kojeg je razgovarao o saveznicima iz NATO-a o snabdevanju Ukrajine F-16 i obuci ukrajinskih pilota da upravljaju mlaznjacima.

Ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, kijevski zvaničnici su počeli da pozivaju svoje zapadne saveznike da im isporuče F-16 proizvedene od kompanije Lockheed Martin, koji se smatraju među najsposobnijim višenamenskim vojnim avionima na svetu.

Iako su se saveznici Kijeva u početku odupirali zahtevima za avione, nekoliko zemalja je prošle godine obećalo da će Ukrajini isporučiti F-16, iako vremenski rokovi dolaska aviona ostaju nejasni.

Ali dok su neki kijevski zvaničnici govorili o F-16 kao o potencijalnom oružju koje menja igru za njihovu odbranu, Stoltenberg nije uveren da će samo avioni promeniti rat.

- Jedan sistem ne može da promeni situaciju na bojnom polju. Ovo nije srebrni metak koji bi mogao da promeni tok rata - rekao je Stoltenberg za Bild.

Iako F-16 možda neće pružiti odlučujuće rešenje za odbranu Ukrajine, Stoltenberg je rekao da su avioni i dalje "važni" za vojsku Kijeva.

- Oni će dodatno ojačati sposobnost Ukrajine da odbije rusku agresiju - naveo je on.

Stoltenbergovi komentari dolaze nakon što je visoki ukrajinski vojni oficir rekao za Politico u priči u sredu da odloženi dolazak F-16 čini da avioni "više nisu relevantni" za kijevske snage.

- Ali često, jednostavno ne dobijemo sisteme naoružanja kada nam zatrebaju. Svako oružje ima svoje pravo vreme. F-16 su bili potrebni 2023. godine; neće biti pravi za 2024. godine - objasnio je neimenovani oficir.

Prema priči Politiko, Rusija je predvidela dolazak F-16 tako što je planirala gde da pozicionira svoje napredne protivvazdušne i radarske sisteme na Krimu koji kontroliše Rusija kako bi gađali avione.

Međutim, Oleksij Gončarenko, član ukrajinskog parlamenta, rekao je za Nevsveek za prethodnu priču da bi Kijev ipak imao koristi od borbenih aviona četvrte generacije.

- Oni će pomoći našoj PVO, potisnuće ruske avione dalje od linije fronta - istakao je on.

Sa Rusijom koja raspoređuje moćne vođene vazdušne bombe širom linije fronta,

 - F-16 nam mogu pomoći da ruske avione držimo dalje od linije fronta - rekao je Gončarenko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading