gutereš
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

- Duboko sam zabrinut zbog izveštaja da kampanja bombardovanja izraelske vojske uključuje veštačku inteligenciju kao sredstvo za identifikaciju mete, što dovodi do visokog nivoa civilnih žrtava. AI treba da se koristi kao sila za dobro za dobrobit sveta; ne da doprinosi ratovanje u industrijskim razmerama, zamagljivanje odgovornosti - rekao je Gutereš u postu koji je podelio na Ks kasno u petak.

Njegove reči dolaze usred intenziviranja međunarodne kontrole izraelske vojne kampanje, nakon što je u ciljanim vazdušnim napadima ubijeno nekoliko stranih humanitarnih radnika koji su dostavljali hranu palestinskoj enklavi.

Nedavna istraga internetske novinske publikacije +972 Magazine takođe je otkrila da je izraelska vojska koristila veštačku inteligenciju da pomogne u identifikaciji ciljeva bombardovanja u Gazi i citirala je izraelske obaveštajne zvaničnike koji su bili uključeni u navodni program.

Na pitanje o navodima, portparol izraelske vojske nije osporio postojanje alata, ali je negirao da je AI korišćen za identifikaciju osumnjičenih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading