Puacnje brane reka Ural
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema poslednjim izveštajima iz Orenbuške je evakuisano skoro 5000 ljudi, a poplavljeno više od 2.500 stambenih objekata.

U ruskom gradu Orsku, podsetimo, došlo je do proboja brane koja je štitila grad od reke Ural.

Kako je novinarima rekao gradonačelnik Orska, Vasilij Kozupica, popravljena je jedna od pukotina brane.

- Koliko znam, juče je bilo reči o dva mesta pucanja brane. Jedan proboj ka Parku građevinara. U boljoj je situaciji. Uspeli smo da zaustavimo reku. Tamo je trenutno u toku odvodnjavanje i jačanje brane. Ali ovde, konkretno u Starom gradu, teško je predvideti razvoj situacije - rekao je on.

On je dodao da je pola okruga Starog grada poplavljeno, voda seže skoro do ulice Ordžonikidže. Saobraćaj u ulici Krasnoznamenska je blokiran, pošto njome teče voda iz proboja.

Prema rečima gradonačelnika, postoji rizik da se Stari grad izoluje od novog dela Orska.

- Ove teritorije su povezane putem na gornjoj brani, a sada je i on poplavljen. Ako se problem pogorša, spasioci koji prvi reaguju počeće da koriste terenska vozila i čamce za nastavak evakuacije stanovništva - naveo je on.

Kozupica strahuje da će Stari grad biti ozbiljno oštećen zbog poplava.

Gradonačelnik je dodao da se voda neće povući za dva, tri dana, već će ostati nedelju i po do dve, a moguće i duže. Zbog toga će nadležni organi morati da rasporede centre za dugoročni smeštaj, jer evakuisani mogu da ostanu u privremenom smeštaju najviše tri dana.

Šef Orenburške oblasti Vasilij Šmarin zamolio je stanovnike da se evakuišu, odlazeći kod svojih rođaka ili kontaktirajući administraciju svojih lokaliteta da dobiju mesto u centru za privremeni smeštaj, a ne da čekaju spasilačke službe. Šmarin je rekao da su centri za privremeno zadržavanje već raspoređeni i da imaju sve što im je potrebno.

Guverner Orenburške oblasti Denis Pasler rekao je da su u Orsku okupljene sve snage potrebne za pomoć stanovništvu i otklanjanje posledica poplava. Grad je pripremio privremeni smeštaj za 6,5 hiljada ljudi. Pored toga, stručnjaci brzo rade na popravci brane.

Nivo vode u rekama Ural i Sakmara raste iznad godišnje norme. Tokom dana vodostaj reke Ural u Orenburgu porastao je za 91 cm i iznosi 778 cm, što je iznad nepovoljnog nivoa. U Orenburgu su 2. aprila počeli da se iskopavaju putevi kako bi voda prošla i odvela iz stambenih zgrada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading