Jens Stoltenberg
Foto: AP/Boris Grdanoski (STR)

- Moskva mora da razume da neće ostvariti svoje ciljeve na bojnom polju - izjavio je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

Najavio je da će se na sastanku razgovarati o tome kako NATO može da preuzme više odgovornosti za koordinisanje dostave oružja i obuku Ukrajine.

- Transformišemo sveobuhvatni NATO paket pomoći u višegodišnji program pomoći - rekao je Stoltenberg i dodao da će se 4. aprila, na 75. godišnjicu NATO, sastati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine.

Stoltenberg je pozdravio članice saveza koje dostavljaju Ukrajini pomoć, ali i upozorio da Evropi preti rat "na skali za koju smo mislili da je ostala u istoriji" i da Ukrajina ima hitne potrebe čije odlaganje stvara "posledice na bojnom polju upravo dok razgovaramo".

Sastanak ministara će pripremiti teren za postizanje konsenzusa o ovim problemima na Vašingtonskom samitu u julu, naveo je Stoltenberg i ukazao da će ove godine rekordan broj država članica dostići izdvajanja za savez od dva odsto BDP-a.

On je istakao da su azijske zemlje naklonjene Rusiji ključne za "nastavak rata".

- Kina ojačava rusku ratnu ekonomiju. Zauzvrat, Moskva stavlja svoju budućnost pod hipoteku Pekingu. Severna Koreja i Iran dostavljaju značajne količine oružja i municije. Zauzvrat, Pjongjang i Teheran dobijaju rusku tehnologiju i zalihe koje im pomažu u unapređenju raketa i nuklearnih sposobnosti. Zato države koje slično razmišljaju moraju da rade zajedno jer, kako je naveo Stoltenberg, sve mogu mnogo da dobiju od praktične saradnje u oblasti tehnologije, sajber i hibridnih pretnji, ali i jer je njihova saradnja važna za Ukrajinu i evropsku i indopacifičku bezbednost - poručio je on.

Dodao je da je NATO osnovan na jednoj jedinoj pretpostavci, a to je da je napad na jednog saveznika napad na sve članice.

- Na toj osnovi, izgradili smo najmoćniji i najuspešniji savez u istoriji i u proteklih 75 godina, otvorena vrata NATO su pomogla da se prošire demokratije i prosperitet širom Evrope - naveo je Stoltenberg.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i u četvrtak u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Očekuje se da će se na sastanku ministara razgovarati o Stoltenbergovom predlogu o petogodišnjem paketu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, čime bi NATO preuzeo neke obaveze koordinisanja od tzv. Ramštajn grupe koju predvode SAD. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading