Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

Reakcije su se intenzivirale nakon što je Bela kuća odlučila da zabrani verske simbole u crtežima dece iz vojnih porodica koje učestvuju u tradicionalnom uskršnjem bojenju jaja, što su kritičari označili kao "napad na hrišćanstvo".

Vivek Ramasvami, bivši predsednički kandidat, bio je među prvima koji su izrazili nezadovoljstvo, komentarišući: "Pitam se kako je (Bajden) došao do tog datuma" s obzirom na to da uskršnja nedelja koincidira s danom posvećenim transrodnim osobama.

Predsednik republikanskog dela Predstavničkog doma, Majk Džonson, uputio je kritike Bajdenu za "izdaju suštine Uskrsa", naglašavajući da "američki narod primećuje" ove "nečuvene i odvratne" postupke koji krše tradiciju.

Dok je 31. mart zvanično postao Dan vidljivosti transrodnih osoba, Uskršnja nedelja neće ponovo pasti na taj datum u narednoj deceniji.

Biden, koji je poznat kao pobožan katolik, takođe je iskoristio priliku da kritikuje republikance, ističući da su "transrodni Amerikanci deo naše nacionalne zajednice".

"Ali ekstremisti predlažu stotine zakona mržnje koji ciljaju i užasavaju transrodnu decu i njihove porodice – ućutkivanje nastavnika; zabrana knjiga; pa čak i pretnje zatvorom roditeljima, lekarima i medicinskim sestrama jer pomažu roditeljima da se staraju o svojoj deci," izjavio je on.

"U isto vreme, epidemija nasilja nad transrodnim ženama i devojkama, posebno obolelim ženama i devojkama, nastavlja da oduzima previše života. Da budem jasan: svi ovi napadi su neamerički i moraju se prekinuti."

"Danas šaljemo poruku svim transrodnim Amerikancima: Vi ste voljeni. Čuli ste se. Vi ste shvaćeni. Vi pripadate. Ti si Amerika, i cela moja administracija i ja ti čuvamo leđa."

 

 

Ovaj korak brzo je izazvao negodovanje konzervativaca, pri čemu je senator iz Arkansasa, Tom Koton, izjavio da Bajdenov "otvoreni prezir prema hrišćanima nije slučajan". Senator iz Alabame, Tomi Tubervil, nazvao je demokrate "satanističkim kultom".

Džim Benks, republikanski kandidat za Senat, osudio je ovu odluku kao "apsolutnu sramotu", dodajući: "Kakav šamar stotinama miliona hrišćana u Americi i širom sveta. Birači ovo neće zaboraviti u novembru."

Kongresmenka iz države Džordžija, Mardžori Tejlor Grin, izrazila je: "Nema dužine do koje Bajden i demokrate neće ići da ismevaju vašu veru, i da provociraju prema Bogu."

"Znamo da je Hristos Kralj i da Bog neće biti ismejan, baš kao što znamo da džo Bajden zapravo nije taj koji vodi u Beloj kući."

To se dešava u trenutku kada Bela kuća izaziva kontroverze oko tradicije uskršnjeg rolanja jaja, čiji je ovogodišnji fokus na "Slavljenju naših vojnih porodica" i obuhvata slanje praznično dizajniranih jaja koje su ofarbala deca pripadnika Nacionalne garde.

 

 

Međutim, porodicama Nacionalne garde koje učestvuju u događaju uskršnjeg rolanja jaja neće biti dozvoljeno da uključe "sumnjiv sadržaj" u svoje radove, uključujući "verske simbole, otvoreno religiozne teme ili partijske političke izjave".

Deci će takođe biti zabranjeno da svoja jaja dizajniraju sa bilo čim što promoviše "fanatizam, rasizam, mržnju ili nanošenje štete bilo kojoj grupi ili pojedincu ili promoviše diskriminaciju na osnovu rase, pola, vere, nacionalnosti, invaliditeta, seksualne orijentacije ili starosti".

Ova odluka izazvala je negativne reakcije, a mnogi smatraju da bi verski simboli, s obzirom na versku osnovu uskršnjeg praznika, trebali biti dozvoljeni na događaju.

Džeremi Karl, istraživač konzervativne politike, napisao je na Tviteru da ovo pokazuje kako predsednik i demokrate "mrze američko nasleđe... i to pokazuju iznova i iznova".

"Rat protiv hrišćanstva se nastavlja", izjavio je jedan kritičar, dok su drugi naglasili: "Moramo da podsetimo Belu kuću da je Uskrs hrišćanski praznik koji slavi veru u vaskrsenje Isusa Hrista."

Drugi su primetili da je Bajden često naglašavao svoju katoličku veru tokom kampanje, dok su konzervativni influenseri, blizanci Hodž, dodali: "Pretpostavljam da je Uskrs otkazan ove godine."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading