nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Ako jedinice trupa države NATO članice, u vršenju kolektivne samoodbrane (član 51. Povelje UN), učestvuju u aktuelnom sukobu (između Rusije i Ukrajine) u korist Ukrajine, i tokom vojnih operacija u zoni sukoba budu napadnute od druge strane u sukobu (Rusije), onda to neće postati osnova za primenu člana 5 NATO ugovora - navodi agencija izvode iz još neobjavljenog izveštaja stručnog saveta Bundestaga.

Kako ocenjuju stručnjaci, član koji predviđa mogućnost kolektivnog odgovora NATO-a može se koristiti samo ako je do takvog sukoba došlo na teritoriji zemalja Alijans

Prema njihovim rečima, ulazak francuskih trupa u Ukrajinu bio bi prihvatljiv, ali ne bi značio da bi i sve ostale zemlje Alijanse automatski postale strane u sukobu.

U čuvenom članu 5 NATO sporazuma navodi se ukoliko jedna članica NATO-a bude napadnuta, sve ostale članice su u obavezi da pomognu kako bi se ta članica odbranila.

Taj član je do sada aktiviran samo jednom, nakon terorističkih napada Al Kaide u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine. Alijansa je tada izjavila da je napad na SAD, napad na celu Alijansu. Članice NATO-a su pomogle Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma i okupaciji Avganistana od strane vojne misije NATO-a. 

Za NATO je najvažnija prva rečenica člana pet, koja je garancija da će se pružiti pomoć napadnutoj članici, dok je završna odredba ističe da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora biti hitno obavešten o merama za održavanje mira i bezbednosti.

Ukoliko bi NATO preduzeo bilo kakve korake protiv Rusije, morao bi da prijavi akciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali, budući da je Rusija stalni član Saveta bezbednosti, ima pravo veta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading