Asanž pred sudom
Foto: AP/Tanjug/Ap

"On je novinar i progonjen je jer je razotkrio pravu cenu rata po ljudske živote", rekla je Asanž, obraćajući se okupljenima ispred suda u Londonu koji je ranije danas da osnivač "Vikiliksa" može da uloži žalbu protiv izručenja SAD, prenosi BBC.

Ona je dodala da je Asanžov slučaj "poruka svima vama da će, ako razotkrijete interese onih koji pokreću rat, doći po vas".

"Ovo je sramota za svaku demokratiju", poručila je Stela Asanž.

U odluci suda u Londonu navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju "zadovoljavajuća uveravanja".

Sud je naveo da traži dodatne garancije od SAD o tome da li bi Asanž mogao da se pozove na Prvi amandman i da li bi mogao da bude podvrgnut smrtnoj kazni nakon izručenja.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, "Vikiliks" je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading