izrael
Foto: AP/Abir Sultan (POOL)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je juče rezoluciju kojom se poziva na "momentalno primirje" u Pojasu Gaze, prvi put od početka rata na Bliskom istoku. U rezoluciji se takođe zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Nakon što su se SAD uzdržale od glasanja, Netanjahuova kancelarija je optužila Vašington da se "povukao sa svoje dosledne pozicije od početka rata", te je otkazala posetu planiranu posetu delegacije Izraela SAD.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi nazvao je otkazivanje posete izraelske delegacije "razočaravajućim" i rekao da je Vašington "zbunjen" tim potezom jer uzdržanost SAD "ne predstavlja promenu u njihovoj politici". 

Portparol Stejt departmenta Metju Miler tvrdio je da SAD nisu iskoristile pravo veta jer je poziv na prekid vatre i oslobađanje talaca u skladu sa politikom Vašingtona, napominjući da je rezolucija neobavezujuća.

Netanjahu je iskoristio glasanje u UN kao izgovor da ne pošalje delegaciju u Vašington jer se "plašio da bi mogli da ponude nešto razumno", tvrdi neimenovani američki zvaničnik, prenosi "Aksios". 

- Radije bi se svađao sa nama čak i ako to nije u interesu Izraela... To je takođe smešan način da se ophodimo prema partneru koji je Izraelu dao toliku podršku - zaključuje sagovornik američkog portala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading