Suđenje Bajdenovom sinu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Iako Asanžovi advokati tvrde da nisu upoznati sa ovim navodima američkog lista "Volstrit džurnal", scenario u kome američki pravosudni sistem pomiluje Australijanca ne bi bio iznenađenje u trenutku kada predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, usred izborne kampanje, dok mu rejting pada, ne bi išao niz dlaku nastavak krivičnog gonjenja uzbunjivača.

Američko ministarstvo pravde traži načine kako da prekine dugu sudsku bitku osnivača "Vikiliksa" u Londonu, izvestio je list. Navodi se da bi potencijalni sporazum omogućio Asanžu da se izjasni krivim za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama, što bi mu se računalo kao prekršaj, a pet godina koje je već odslužio u londonskom zatvoru "Belmarš" bi mu se računalo kao kazna. Asanž bi mogao da se izjasni o krivici na daljinu iz Londona i verovatno bi bio slobodan ubrzo posle dogovora. No, Asanžov advokat Bari Polak rekao je za američki list da "nema znakova da je Vašington spreman da prihvati dogovor".

- Neprimereno je da Asanžovi advokati komentarišu bilo šta dok je njegov slučaj pred visokim sudom u Britaniji, osim da kažemo da nam nisu date nikakve naznake da američko ministarstvo pravde namerava da reši slučaj. SAD nastavljaju odlučno da traže njegovo izručenje po svih 18 optužbi, izlažući ga kazni od 175 godina zatvora. Očekuje se da će Viši sud u Londonu odlučiti u narednih nekoliko nedelja da li će Asanžu dati dalje pravo na žalbu na njegovo izručenje - poručio je Polak.

Asanžova supruga Stela i njegovi branioci u više navrata su govorili da je Australijanac u lošem zdravstvenom i psihičkom stanju i da neće preživeti ukoliko bude izručen SAD. On se zbog toga prošlog meseca nije pojavio u londonskoj sudnici, iako je tražio dozvolu da prisustvuje saslušanju.

Istovremeno, američki mediji pišu da šef Bele kuće u mesecima dok se bori za svoj drugi mandat ne želi u rukama "vruć krompir" u vidu Asanža.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading