nato konvoj
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Neki izvori javljaju da su francuski vojnici već stigli sa dva aviona u Sofiju i da kreću ka ukrajinskoj granici.

Direktor moskovskog Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič tim povodom je rekao:

„Tih 2000 čini šest motorizovanih četa. Plus nekoliko inženjerijskih, što sugeriše da će Francuzi utvrđivati svoje borbene položaje. Kontigent će imati i četu za podršku, koja bi naknadno trebalo da obezbedi povećanje brojnosti francuskog kontingenta do 20.000 vojnika“.

Klincevič podseća na izjavu načelnika štaba francuskih kopnenih snaga generala Pjera Šila da su njegovi potčinjeni spremni da komanduju savezničkim snagama do 60 hiljada ljudi. I dodaje:

„To su zapravo dva kombinovana armijska korpusa, koja će se sastojati od vojnika iz evropskih armija. Najverovatnije će imati zadatak da zauzmu desnu obalu Dnjepra i obezbede opstanak Ukrajine na teritoriji na kojoj će se nalaziti“.

Klincevič naglašava da će te strane formacije biti legitimna meta za ruske udare:

„Uveren sam da će naučiti mnogo o sukobima visokog intenziteta za koje sada znaju samo iz udžbenika. Francuska i Velika Britanija deluju na osnovu bilateralnog sporazuma sa Kijevom.

Kada im se sruče na glave naše pametne avio-bombe FAB-500 i FAB-1500 pretpostavam da će početi dreka da Rusija udara na NATO. Ali, to formalno neće potpadati ni pod jedan peti član Povelje NATO jer je ušao na teritoriju na kojoj se vode borbe“.

Klincevič je objasnio i zašto je Francuska predvodik slanja trupa u Ukrajinu:

– Zato što je nuklearna sila. Pariz veruje da će nuklearni kišobran zaštititi njegove trupe. Francuzi su već bile u Odesi 1918–1919. Antanta je tada pokušala da rasparča Rusiju. Pod naletom Crvene armije ta njena ekspedicija je neslavno propala.

On procenjuje da se u vazdušnom prostoru Ukrajine mogu pojaviti francuski vojni – radi podrške svojima na zemlji – a to može biti uvod u sukob velikih razmera.

— Rizici su veoma veliki, ne isključujem – ističe Klincevič – ni upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Sa Fancuzima će, u neku ruku, biti lakše nego sa ukrajinskim vojnicima koji govore ruski i naši su etnički i kulturno. A Francuzi će biti neprijatelj koji će se predavati rečima: „Šer ami…“. Kao što su 1812-te.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading