Pad nataliteta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Po rečima autora ovog istraživanja koje je objavio nemački "Bild", dva su konkretna datuma kada se beleži pogoršanje demografske slike.

Prvi je januar 2022, što je u vezi s vakcinacijom koja je počela devet meseci ranije pa kod mnogih žena odložila materinstvo budući da se ne preporučuje da trudnice primaju cepivo.

Drugi kritičan datum je kraj 2022, otprilike devet meseci nakon početka rata u Ukrajini. Dakle, Nemci imaju manje dece i zbog toga što Rusija vodi svoju Specijalnu vojnu operaciju.

- U prošlosti je bilo naglih padova nataliteta, na primer 1960-ih i 1970-ih pošto se proširila upotreba kontraceptivnih pilula, ali i došlo do kulturoloških promena. Sada je situacija drugačija. Tada je u Nemačkoj dolazilo 2,5 dece po ženi, više od veka kasnije stopa je pala na 1,5 dece, dok je sadašnji pad od 1,5 na 1,3 zabeležen u vrlo kratkom periodu. Ovo je izuzetno niska vrednost - rekao je za "Bild" koautor istraživanja Martin Bjuard.

Međutim, ovaj problem ne potresa samo Nemačku, stopa nataliteta pada u svim evropskim zemljama. Ipak, posledice su dalekosežne.

- Ovoliki pad nataliteta se ne može nadoknaditi migracijom. Dugoročno gledano, Evropa stari i značajno će se smanjiti. Takođe, u Nemačkoj će takođe doneti nedostatak kvalifikovanih radnika - zaključio je Bjuard.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading