Rusija
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko (STF)

Bi-Bi-Si prenosi da je Putin to kazao u obraćanju pred hiljadama ljudi na Crvenom trgu, dan nakon što je na izborima koje je Zapad ocenio kao prevaru obezbedio peti predsednički mandat.

Navodi se da je šef Kremlja poručio da se Krim "vratio u matičnu luku", kao i da će ta terirtorija krenuti napred "ruku pod ruku" sa Rusijom.

Britanski medijski servis podseća da je Moskva poluostrvo na Crnom moru pripojila 2014, osam godina pre nego što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu i zauzela u celini ili delimično Donjecku, Lugansku, Hersonsku i Zaporošku oblast.

Putin je ocenio da je "vraćanje" te četiri ukrajinske oblasti pod kontrolu Rusije ispalo "mnogo teže i tragičnije" nego u slučaju Krima.

- Ali, na kraju smo to uradili. To je veliki događaj u istoriji naše zemlje - kazao je Putin koji je zauzete teritorije nazvao delom "Novorusije", na šta je masa počela da skandira "Rusija, Rusija".

Navodi se da je Putin tokom ove proslave najavio i novu železničku prugu koja će se protezati od grada Rostov na Donu na jugu Rusije preko zauzetih oblasti do Krima i mogla bi da posluži kao alternativa sadašnjem mostu koji povezuje poluostrvo sa Rusijom.

- Tako ćemo zajedno, ruku pod ruku, mi krenuti dalje. To je ono što nas, delima umesto rečima, čini stvarno jakim - rekao je on.

Bi-Bi-Si podseća da je postojeći Kerčki most, kako se još naziva ta veza Krima sa Rusijom, otvoren za saobraćaj 2018, a od početka rata bio je česta meta ukrajinskih napada i dva puta je zbog oštećenja zatvaran na duži period.

Putin je kazao da je obnovljena železnička linija koja ide od Rostova na Donu ka gradovima Donjecku, Marijupolju i Berdjansku and Berdyansk, a odatle će pruga biti nastavljena do krimske luke Sevastopolj.

Navodi se da je predsednik Rusije zahvalio pristalicama na podršci na izborima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading