RASTE ZABRINUTOST Oglasio se Šolc
Foto: Tanjug/Tanjug/Markus Schreiber)

On je to rekao nakon razgovora s jordanskim kraljem Abdulahom i dodao da će planirani napad na Rafu, u kojoj se trenutno nalazi više od milion Palestinaca, biti predmet razgovora s izraelskim premijerom Benjamnom Netanjahuom kasnije danas, u sklopu posete kancelara tom regionu.

- Sada se radi o tome da osiguramo trajan prekid vatre, što bi nam omogućilo da sprečimo kopnenu ofanzivu na Rafu - dodao je Šolc.

On je istakao da mora da se spreči pogoršanje situacije, ponavljajući da Izrael ima pravo na samoodbranu, kao i da je nemoguće da su raseljeni u Rafi "direktno ugroženi bilo kakvim vojnim dejstvima i operacijama koje se tamo preduzimaju."

Šolc nije obrazložio koja bi bila reakcija Berlina na velika kopnena dejstva u Rafi, niti da li bi Nemačka, u tom slučaju, ograničila izvor oružja Izraelu.

Kako navodi Rojters, Nemačka je jedan od najjačih saveznika Izraela, pored SAD, dosledno podržavajući njihovo pravo na samoodbranu, naglašavajući svoju dužnost da stane na stranu Izraela kako bi se Berlin iskupio za Holokaust u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Vlada se, međutim, suočila sa kritikama u Nemačkoj, uključujući i od viđenijih jevrejskih građana te zemlje, koji tvrde da Berlin dopušta da krivica zbog Holokausta utiče na sadašnje sprovođenje politike prema Izraelu. 

Ipak, zvaničnici nemačke vlade su tokom proteklih meseci istakli potrebu da se Izrael pridržava međunarodnog prava u odgovoru na napade Hamasa i pozvao Izrael da dozvoli distribuciju veće količine humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Takođe su osudili nasilje jevrejskih doseljenika nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali, javlja Rojters.

Šolc je napomenuo da su razgovori sa kraljem Abdulahom još jedanput jasno poručili koliko jevažno da se svi pregovori dotaknu dugoročnih izgleda za moguću mirnu koegzistenciju između Izraela i potencijalne palestinske države.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading