medvedev
Foto: EPA/EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev oštro je odbacio zahtev EU da Moskva vrati zlato za koje tvrdi da pripada Rumuniji, opisujući to kao „bezobrazluk“.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se Moskvu poziva da vrati 91,5 metričkih tona zlata i kulturnih artefakata koje je Rumunija izvezla u Rusko carstvo 1916-1917.

Pišući u petak na svojoj stranici na društvenim mrežama, Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, izjavio je „ne znam ni kako da odgovorim na takvu drskost“.

„EU je ukrala rusku imovinu vrednu 300 milijardi dolara i sada zahteva da Rusija vrati zlato Rumuniji. Nema šta da se kaže osim od****te“, napisao je Medvedev.

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla da je 1935. SSSR već vratio deo dragocenosti Rumuniji kao „znak dobre volje“.

Ona je takođe podsetila da je Sovjetski Savez oprostio Rumuniji sve njene dugove za „nevolje i razaranja” koje je izazvala u Rusiji tokom Drugog svetskog rata, kada je Bukurešt bio saveznik nacističke Nemačke.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading