šefica EK
Foto: EPA/EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

Taj potez, koji se očekivao u ponedeljak uveče, u četvrtak ujutru je otisnula predsednica parlamenta Roberta Metsola tokom sastanka sa liderima političkih grupa.

Metsola ima konačna ovlašćenja da pokrene sudski postupak protiv drugih institucija pred Evropskim sudom pravde. Rok za podnošenje je 25. mart.

Tužbom se gomila pritisak na Ursulu fon der Lajen dok ona traži drugi mandat na čelu Komisije i obećava da će čvrsto ostati na vladavini prava, osetljivom pitanju koje je apsorbovalo značajnu energiju njenog prvog mandata.

Von der Lajenina stranka, Evropska narodna partija (EPP), nije se protivila glasanju u četvrtak, ali je u saopštenju okrivila ceo Koledž komesara, a ne samu predsednicu.

"Želimo da budemo sigurni da je novac poreskih obveznika tretiran u skladu sa Ugovorima. Ovo nije političko pitanje za EPP, ovo nije pitanje izbora - želimo samo da imamo pravnu jasnoću", rekao je poslanik u Evropskom parlamentu Petri Sarvamaa.

Gnev zakonodavaca potiče od odluke koju je Komisija donela u decembru kojom je deblokirano 10,2 milijarde evra kohezionih fondova za Mađarsku, kojima ta zemlja nije mogla da pristupi zbog stalnih nedostataka u vladavini prava.

Izvršna vlast je tvrdila da je oslobađanje opravdano jer je Budimpešta u maju prošle godine usvojila reformu za jačanje nezavisnosti pravosuđa i ublažavanje političkog uplitanja u sudove, u skladu sa četiri "super prekretnice" koje je nametnuo Brisel.

Poslanici su, ponavljajući zabrinutost koju je izrazilo civilno društvo, osporili obrazloženje i rekli da remont nije na visini zadatka. Oni su se takođe žalili da je novac odmrznut dan pre ključnog samita lidera EU na kojem je premijer Viktor Orban zapretio da će staviti veto na ključne sporazume o Ukrajini.

(Euronews.com)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading