Lavrov o sukobu u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Kolektivni Zapad je potpuno uništio evropski bezbednosni sistem i opsednut je idejom da nanese strateški poraz Rusiji. Dovoljno je navesti izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, ali i brojne druge bisere koje su izgovarali lideri evropskih država - kazao je Lavrov.

Ministar je istakao da je agresivna linija prema Ruskoj Federaciji "deo politike Zapada i samo deo njegovih napora da obuzda objektivni proces demokratizacije celokupnog sistema međunarodnih odnosa". 

- Oni savršeno razumeju da se pitanje dominacije Zapada u svetskim poslovima i okončanja njegove hegemonije upravo rešava u Ukrajini - ukazao je šef ruske diplomatije.

BRIKS kao koordinator integracionih procesa

Lavrov je dodao da BRIKS može da stimuliše istinski pravedne mehanizme za regulisanje međunarodnih odnosa, kao i da deluje kao potencijalni koordinator integracionih procesa u različitim regionima.

Kako je napomenuo, danas se uporedo sa regionalnim integracionim procesima, koji se osetno intenziviraju i sve više teže samostalnom razumevanju perspektiva svog ekonomskog razvoja, razvijaju integracioni procesi i na globalnom nivou.

- BRIKS u tom smislu deluje kao potencijalni koordinator onih integracionih procesa koji se odvijaju na regionalnom nivou. BRIKS je već zaista globalna asocijacija, koja može biti stimulator delotvornih napora u korist istinski ravnopravnog, pravednog mehanizma ili čak mehanizama za regulisanje međunarodnih odnosa - napomenuo je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading