MENJALI RAZVOJ POLNIH KARAKTERISTIKA Britanci odlučili: Nema više blokatora puberteta za decu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Klinike za takozvani rodni identitet su, utvrđeno je, gurale decu da se podvrgnu opasnim terapijama koje blokiraju razvoj njihovih polnih karakteristika.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) prestaće da daje lekove za blokiranje puberteta deci u takozvanim klinikama za 'rodni identitet', dok je britanska konzervativna vlada pozdravila ovo kao "značajnu odluku".

Odluka je usledila je nakon četvorogodišnjih javnih konsultacija i istrage o aktivnostima NHS-ove Službe za razvoj rodnog identiteta (GIDS).

Klinika u Tavistoku, zatvorena je, naime 2022. godine nakon što su istražitelji zaključili da njeni lekari požuruju decu – od kojih su neka i od svega sedam godina – da započnu eksperimentalne procedure i procedure promene pola koje menjaju život.

Lekovi koji blokiraju pubertet sprečavaju telo da se podvrgne tipičnim fizičkim promenama koje se dešavaju tokom puberteta. Kod dečaka ograničavaju polnih organa i sprečavaju razvoj dlačica na licu, dok kod devojčica usporavaju razvoj dojki i sprečavaju menstruaciju. 

Pacijenti koji uzimaju blokatore puberteta često prate ovaj tretman uz međupolnu hormonsku terapiju u pokušaju da promene svoj pol.

Dok zagovornici ovih lekova tvrde da su promene reverzibilne, blokatori puberteta su povezani sa krhkim kostima i malformisanim genitalijama kod pacijenata, ponekad i dugo nakon prestanka lečenja.

Sudskom presudom iz 2020. godine zabranjeno je prepisivanje ovih lekova deci mlađoj od 16 godina, ali je presuda ukinuta drugom presudom sledeće godine.

Ministarka zdravlja Marija Kolfild rekla je da su u vladi pozdravili "značajnu odluku", dodajući da će "ukidanje rutinskog prepisivanja blokatora puberteta pomoći da se obezbedi da se nega zasniva na dokazima, stručnom kliničkom mišljenju i da je u najboljem interesu deteta".

Nakon najave NHS-a, blokatori puberteta će se davati deci samo kao deo kliničkih ispitivanja. 

Odluku je pozdravio i vlasnik "Iksa" Ilon Mask, objavivši da blokatori puberteta ili, kako ih on naziva, lekovi za sterilizaciju neće više biti prepisivani deci zbog teških negativnih efekata.

Broj dece koja se upućuju u Službu za razvoj rodnog identiteta, naglo je porastao poslednjih godina. Samo 100 dece lečeno je u GIDS centrima u periodu 2009-2010, što je broj koji je porastao na 5.000 u 2021-2022. 

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading