"VAŠA DECA NEĆE UMRETI U UKRAJINI" Zelenski o francuskim kopnenim trupama na frontu
Foto: EPA/EFE/SARAH MEYSSONNIER

Nakon debate, Donji dom Narodne skupštine održaće neobavezujuće glasanje o vladinoj strategiji za Ukrajinu, uključujući bilateralni bezbednosni sporazum koji su prošlog meseca potpisali Makron i ukrajinski lider Volodimir Zelenski.

Iako će glasanje biti simbolično, ono će političkim partijama dati priliku da javno izraze svoje stavove u vezi sa Makronovom strategijom o sukobu dok se ruska invazija na Ukrajinu proteže već treću godinu.

Posle sastanka predsednika i partijskih lidera prošle nedelje, neki od njih su rekli da je Makronov stav o Ukrajini izazvao zabrinutost.

Uz podršku konzervativne republikanske stranke (LR), ishod glasanja mogao bi da pruži podršku Makronovoj strategiji.

Premijer Gabrijel Atal počeće debatu oko 16.30, a glasanje se očekuje oko 20.00.

Krajnje desničarski Nacionalni skup (RN), koji predvodi Makronovu alijansu sa velikom razlikom uoči junskih izbora, biće uzdržan, izjavio je u utorak njen 28-godišnji lider Džordan Bardela.

Govoreći za France 2, on je naveo „crvene linije“ uključujući slanje zapadnih kopnenih trupa, što je Makron odbio da isključi, i mogućnost članstva Ukrajine u NATO-u i Evropskoj uniji.

- Moramo biti veoma oprezni. Da za podršku Ukrajini, ali ne za rat sa Rusijom - rekao je Bardela.

U polarizovanom političkom pejzažu Francuske, ruski rat protiv Ukrajine se pojavio kao glavna tema koja je aktuelna.

Makron je pokušavao da ukaže na važnost veće podrške Ukrajini, kojoj ponestaje municije, insistirajući da je bezbednost Evrope u pitanju.

Makronovi saveznici su tokom vikenda osudili krajnje desničarski Nacionalni skup na početku njihove evropske predizborne kampanje, optužujući ih da su izdali interese Francuske i Evrope i flertovali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Gornji dom Senata trebalo je da održi slične debate u sredu.

Govoreći u ponedeljak za francusku televiziju BFM TV, Zelenski je rekao da nema potrebe za francuskim kopnenim trupama u njegovoj ratom razorenoj zemlji sve dok "Ukrajina drži".

- Vaša deca neće umreti u Ukrajini - rekao je on, preneo je France24.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Fan

15.03.2024 13:27

Zekenski ti si tvoju decu sklonio. ,s tudjom decom se igras.