Rat u Ukrajini
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

Zelenski je u svojoj video poruci rekao da je "zahvalan onima koji podržavaju ukrajinsku vojsku molitvom i razgovorom, a ne da se bave virtuelnim posredovanjem negde na 2.500 kilometara udaljenosti".

Maduro je istakao da se papa Francisko, poštovan u celom svetu, zalaže za mir i pregovore jer razume da se samo na taj način može okončati sukob, a Zelenski ga neprimereno vređa.

- A, onda dođe predsednik Ukrajine i vređa papu. Zelenski me sve više podseća na takozvanog bivšeg samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Gvida, kojeg je venecuelanska opozicija napustila i koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama. On je isti bezobrazni klovn kao i poraženi Gvido, jednako loš za svoj narod - poručio je Maduro u svom televizijskom programu "Sa Madurom".

Prethodno je papa Francisko izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne "belu zastavu" i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

Istovremeno, dodao je da kada neko vidi da je "poražen, da nešto ne ide, treba da pokaže hrabrost i pregovara" kako bi sprečio da se desi ono najgore i izbegao nove smrti. 

U svom odgovoru upotrebio je termin "bela zastava", koji se čuo u novinarskom pitanju, što su mnogi mediji protumačili kao poziv na kapitulaciju Kijeva. 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio je Vatikanu da obrati posebnu pažnju na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, ističući da se Kijev nikada neće predati, dok je Zelenski odbacio papinu inicijativu za mirno rešenje, nazvavši je "virtuelnim posredovanjem", preneo je RT Balkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading