Gideon Grajf
Foto: Printscreen/Jutjubprintscreen

Nezavisna međunarodna komisija, na čijem čelu je bio za Grajf, zaključila je, naime. da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Grajf je ranije pojasnio značenje pojma „genocid“, navodeći da se odnosi „na nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod“, a Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu.

Grajf je zato, komentarišući to što bošnjački dеo misije BiH pri UN samostalno, bez odluke predsedništva BiH radi na novoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja bi trebalo da bude predstavljena u aprilu, naglasio da propaganda uvek pokušava da spreči akademsku verifikaciju medijsko-političkih narativa.

On u razgovoru za "Srnu" navodi da je Republika Srpska osnovala Nezavisnu međunarodnu komisiju, kako bi se otvorile sve arhive – kao i da je istraživačima garantovala potpunu nezavisnost u radu, ali da i dalje ima onih koji poriču činjenice iz Izveštaja te komisije.

Komisija se, kako on kaže, često naziva „Grajfova komisija“ u javnosti, što je „potpuno netačno i ima za cilj umanjivanje efekata Izveštaja“, jer se ona zapravo sastoji od 10 vrhunskih stručnjaka koji su bili nezavisni u istraživanju i pisanju svojih delova teksta.

Vlada Republike Srpske, kada je Komisija formirana, dala je garancije da će Komisija imati potpunu nezavisnost u svom istraživanju i procesu pripremanja Izveštaja, navodi on, dodajući da se Srpska obavezala i da će njegove rezultate prihvatiti kakvi god bili.

„Moram da priznam da je ta posvećenost Republike Srpske bila veoma hrabra jer, kako se ispostavilo, Izveštaj sadrži brojne činjenice o pojedinačnim i masovnim zločinima koje je srpska strana počinila nad muslimanima u području Srebrenice. Stoga je to bio veliki politički rizik, ali su vlasti Republike Srpske bile spremne na to“, istakao je Grajf, dodajući da na strani Federacije BiH niko nije bio spreman da prizna masovne i sistematske zločine koje je takozvana Armija BiH počinila nad srpskim stanovništvom.

Članovi Komisije svedočili su, kaže, potpuno necivilizovanom negiranju činjenica iz Izveštaja u vezi sa zločinima takozvane Armije BiH nad Srbima.

„Sistematsko i anticivilizovano negiranje zločina protiv Srba pretvorilo se u označavanje Izveštaja kao srpske propagande, te u potpuno necivilizovane i primitivne lične napade na članove Komisije koji su u odrećenim slučajevima prerasli u svojevrsni linč“, naglasio je Grajf koji je i vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta.

Grajf je naglasio da je Komisija ponosna na Izveštaj koji je objavila i da ga smatra autentično-naučnim dokumentom, koji je uravnotežen i zasnovan na činjenicama.

„Pozivamo sve strane kojih se ovo tiče da članove Komisije i njene zaključke tretiraju sa istim standardima kojima su se oni vodili u svom radu, bez kompromisa, uskih interesa i pritisaka spolja bilo koje vrste“, rekao je Grajf, dugogodišnji šef deska za Nemačku i Poljsku u Jad Vašemu, te između ostalih autor i knjige „Plakali su bez suza“ po kojoj je snimljen Oskarom nagrađen film „Saulovi sinovi“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading