Vladimir Putin
Foto: AP/Konstantin Zavrazhin (POOL)

Dokument, objavljen na portalu pravnih informacija, lišava neprijateljsku zemlju mogućnosti da peca u Barencovom moru.

Otkazani sporazum potpisali su SSSR i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske 1956. godine, a stupio je na snagu u martu 1957. godine. U skladu sa dokumentom, vlada Sovjetskog Saveza je dozvolila britanskim ribarskim plovilima da pecaju u određenim oblastima Barencovog mora duž obale poluostrva Kola, kao i duž obale ostrva Kolgujev.

Brodovima je takođe bilo dozvoljeno da slobodno plove i sidre u ovim vodama.

Pošto je Rusija pravni naslednik SSSR-a, sporazum je nastavio da funkcioniše nakon raspada Saveza. Shodno tome, britanski brodovi su zadržali ovu sposobnost do danas.

Kako se navodi u pratećim materijalima, sporazum je pretežno jednostran i ne donosi prihod ruskoj strani.

Takođe se napominje da, s obzirom na odluku Velike Britanije da od 15. marta 2022. da ukine režim najpovlašćenijih nacija u bilateralnoj trgovini u odnosu na Rusku Federaciju, otkazivanje dokumenta neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice po Rusiju, a takođe neće imati negativne posledice po razvoj njenog ribarskog kompleksa, a pogodiće samo drugu stranu, Veliku Britaniju, koja neće moći da peca i da plovi u Barencovom moru, tako da će sve akcije Britanaca ovde biti obustavljene.

Zakon stupa na snagu 10 dana od dana objavljivanja.

Alo.rs/Tass

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading