Govor o stanju nacije Džoa Bajdena
Foto: AP/J. Scott Applewhite (STF)

Ukupan ton Bajdenovog govora, njegovo poslednje obraćanje o stanju nacije pre novembarskih izbora bio je borben i pun nade. Bajden se više puta osvrtao na Donalda Trampa kritikujući njegove stavove o svemu, od spoljne politike do imigracione reforme. Ukrajini obećava vojnu pomoć, i najavljuje američku bazu u Mediteranu, preko koje bi se distribuirala pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

Govor o stanju nacije Džoa Bajdena

J. Scott Applewhite (STF)

 

 

Džo Bajden je potvrdio novu američku misiju za isporuku pomoći Gazi i više puta uputio kritike Donaldu Trampu u svom obraćanju o stanju nacije.

Najznačajnija najava Bajdena stigla je pred kraj njegovog, sat vremena dugog, govora kada je potvrdio da će američka vojska uspostaviti "privremeni pristanište u Mediteranu na obali Gaze" koje će moći da primi velike pošiljke vode, hrane i lekova.

Bajden je obećao da misija neće uključivati raspoređivanje američkih trupa na terenu i da će značajno olakšati dostavu zaliha u Gazu.

Ponavljajući svoje uverenje u pravo Izraela da se brani od Hamasa, Bajden je osudio humanitarnu krizu u Gazi, gde je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima.

Govor o stanju nacije Džoa Bajdena

J. Scott Applewhite (STF)

 

 

"Izraelu kažem ovo: humanitarna pomoć ne može biti sekundarno razmatrana ili pregovarački instrument. Zaštita i spasavanje nevinih života mora da bude prioritet“, rekao je Bajden, i dodao da je jedino pravo rešenje za situaciju formiranje dve države.

Kritike Trampu, poruka Putinu

Bajden se u više navrata osvrtao na "svog prethodika" Donalda Trampa kritikujući njegove stavove na razne teme, posebno se osvrćući na Trampove komentare o NATO-u.

Govor o stanju nacije Džoa Bajdena

J. Scott Applewhite (STF)

 

 

Bajden je pozvao Kongres da odobri više sredstava za Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Bajden je uporedio ovaj trenutak sa 1941. kada su SAD stajale na ivici ulaska u Drugi svetski rat i više puta podsećao Amerikance da "istorija gleda" kako će nacija reagovati na krize koje se odvijaju širom sveta.

Dok se osvrtao na 6-januarsko nasilje, kada su pristalice Trampa upale na Kapitol, Bajden je upozorio da se demokratija suočava sa fundamentalnom pretnjom.

Govor o stanju nacije Džoa Bajdena

J. Scott Applewhite (STF)

 

 

"Od predsednika Linkolna i građanskog rata naša sloboda i demokratija nisu bili napadnuti kod kuće kao danas. Ono što naš trenutak čini retkim je da su sloboda i demokratija na udaru istovremeno i kod kuće i u inostranstvu", rekao je Bajden.

Bajden je optužio Trampa i da se "poklonio” ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, aludirajući na Trampovu opasku da će dozvoliti Rusiji da "radi šta god hoće" sa zemljama NATO-a koje ne daju dovoljno finansijskih doprinosa alijansi.

"Moja poruka Putinu, kojeg dugo poznajem, je jednostavna: nećemo otići. Nećemo se sklanjati. Neću se klanjati", rekao je u govoru Bajden.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading