"AKO SE SUDARE KINA I SAD..." Vang Ji progovorio o posledicama sukoba Pekinga i Vašingtona, posledice su strašne
Epa ANGELO CARCONI

Rusija i Kina će ojačati međunarodnu saradnju i osigurati regionalnu i globalnu bezbednost i stabilnost, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, Kina je voljna da sarađuje sa Rusijom kako bi dala novi podsticaj saradnji i kontinuirano jačala temelje prijateljstva dva naroda.

"Rusija i Kina razvijaju saradnju u različitim oblastima, a kao osnovu za svoje odnose postavljaju principe nekonfrontacije. Hegemonija ne nailazi na podršku, a raskol je osuđen na propast. Velike države ne treba da teže konfrontaciji i obnavljanju hladnog rata", kazao je Vang Ji na konferenciji.

Prema njegovim rečima, ruski gas obezbeđuje energiju brojnim kineskim domaćinstvima, a automobili kineske proizvodnje voze se ruskim putevima, što dokazuje visoku održivost i široke izglede kinesko-ruske obostrano korisne saradnje.

Šef kineskog ministarstva spoljnih poslova je istakao da je održavanje i razvoj kinesko-ruskih odnosa strateški izbor obe strane, zasnovani na fundamentalnim interesima dva naroda.

"Prošle godine bilateralna trgovina je dostigla rekordni nivo od 240 milijardi dolara, dostigavši postavljeni cilj od 200 milijardi dolara pre roka", ukazao je.

Vang Ji je istakao da Kina i Rusija nameravaju da brane istinsku multipolarnost na različitim platformama, uključujući BRIKS i Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS). 

"Rusija će ove godine predsedavati BRIKS-om, a Kina će u drugoj polovini ove godine predsedavati Šangajskom organizacijom za saradnju. Jačaćemo međunarodnu multilateralnu saradnju, podržavaćemo istinsku multipolarnost, međunarodni sistem sa UN kao jezgrom, održavaćemo regionalnu i globalnu bezbednost i stabilnost", napomenuo je.

Posledice sukoba sa SAD biće nezamislive

Mirna koegzistencija je osnova američko-kineskih odnosa, a posledice sukoba između dve velike sile su nezamislive, dodao je šef kineske diplomatije.

Vang Ji je napomenuo da u okruženju u kojem dve zemlje imaju različite društvene i političke sisteme, samo poštovanjem i priznavanjem razlika, interakcija između dve zemlje može biti održiva.

"Kineska strana je uverena da su Sjedinjene Države i Kina sposobne da pronađu pravi način da koegzistiraju u ovom svetu. Kina je spremna da ojača dijalog sa SAD, promoviše prijateljstvo, izgradi više mostova za međusobno razumevanje i eliminiše nepotrebne nesporazume i predrasude", ukazao je diplomata.

Međutim, kako je dodao, Vašington nastavlja da pogrešno percipira Kinu, napomenuvši da je posle sastanka lidera dve zemlje u San Francisku "napravljen određeni napredak u unapređenju kinesko-američkih odnosa", što je, prema rečima diplomate, u potpunosti u skladu sa željama i interese dveju država i naroda sveta.

"Obećanja koja su dale SAD ne ispunjavaju se u praksi, dok se uvode sve raznovrsnije mere za pritisak na Kinu, a lista jednostranih sankcija nastavlja da se povećava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading