Radnici otkazi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema mišljenju stručnjaka, oporavak nemačke ekonomije će nastupiti kasnije nego što se očekivalo, a u 2025. godini će privreda te zemlje porasti za 1,5 odsto. IFO je značajno korigovao naniže svoju zimsku prognozu ekonomskog rasta Nemačke u 2024. godini kada je predviđao privredni rast za 0,9 procenata.

Nemačka privreda je pala za 0,3 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, a posebno teška situacija vlada u proizvodnji i građevinarstvu, pre svega zbog nedostatka porudžbina, loših vremenskih prilika u decembru i izuzetno visoke stope obolevanja zaposlenih.

 Glavni pokazatelji koji su trenutno dostupni ne ukazuju na preokret negativnog trenda u nemačkoj ekonomiji na početku 2024. godine, pre svega zbog manjka narudžbina u svim privrednim sektorima, stalnih štrajkova i malog broja zaostalih porudžbina, navodi IFO.

Nemačka privreda će verovatno produžiti negativan trend i u tekućem tromesečju i pasti za 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, a primetan ekonomski oporavak se očekuje tek u drugoj polovini godine, smatraju stručnjaci. Inflacija u Nemačkoj će prema očekivanjima Instituta za ekonomska istraživanja pasti sa 5,9 procenata u 2023. godini na 2,3 odsto u 2024. i na 1,6 procenata u 2025. godini.

Bazna inflacija će prema ekspertima takođe pasti sa šest odsto u 2023. godini na 2,8 odsto u 2024. i na 2,2 odsto u 2025. godini. IFO upozorava na brojne rizike koji bi mogle da poremete ovaj scenario, pre svega na kretanja cena energenata, geopolitičke okolnosti i moguće oklevanje Vlade Nemačke da sprovede neophodne reforme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading