Ekonomski pad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Proizvodnja je pala za 1,6 odsto u odnosu na novembar, predvođena hemijskom industrijom i građevinskim sektorom, saopštio je danas zavod za statistiku. Pad je bio daleko gori od onog koji su predvideli analitičari za "Blumberg", od 0,5 procenata.

Ukupni nivo proizvodnje je sada na najnižem nivou od juna 2020. godine, ne računajući postpandemijski pad, a poslednji put je bio nalik ovom davne 2010.

Nemačka se suočava sa recesijom nakon što je proizvodnja smanjena za 0,3 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, a ovu godinu su započeli na klimavim nogama, ocenjuje "Blumberg" i dodaje da podaci ukazuju na poteškoće u oživljavanju privrede usred slabe globalne tražnje, visokih kamatnih stopa i trajnih posledica energetske krize.

Država nije u stanju da generiše ekonomski rast, što znači da zemlja postaje siromašnija i manje konkurentna, priznao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner na događaju koji je organizovao "Blumberg" u Frankfurtu.

Ovo nije prva takva izjava vrha Nemačke, s obzirom da se ranije i ministar ekonomije Robert Habek žalio da nemačkom tržištu nedostaje novac zbog utrošenih sredstava za podršku Ukrajini. A, ministar ekonomskog razvoja je primetio da je zbog odbijanja isporuke ruskog gasa izgubljena konkurentnost privrede.

Iako su neke objave nagoveštavale navodni skok narudžbina nemačkim fabrikama u decembru, istovremeno zabeležen je pad izvoza. Uprkos inflaciji, zaposlenost se dobro drži, a rast cena je veći nego što se očekivalo u januaru od 3,1 odsto.

Ministar finansija Kristijan Lindner upozorio je da Nemačka pati zbog neuspeha da poveća proizvodnju.

- Više nismo konkurentni. Sve smo siromašniji jer nemamo rast. Zaostajemo - izjavio je on.

Prema "Fajnenšel tajmsu", nemačka industrijska proizvodnja je u najgorem ekonomskom padu ikad, čak gorem od one krize iz 2008. godine.

Ukazujući na pad od 1,6 procenata na mesečnom nivou, što je podbacilo prognoze ekonomista o padu od 0,4 odsto, list podseća da je nemačka industrijska proizvodnja niža za 10 odsto u odnosu na period pre pandemije kovida 19.

- Hemijska industrija je zabeležila pad od 7,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, čime je sektor pao na najniži nivo još od 1995. godine. Ovo je delimično nadoknađeno mesečnim rastom proizvodnje automobila od 4 odsto - navodi "Fajnenšel tajms".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading