Marijana Bahmajer
Foto: Printscreen/Foto: Wikipedia

U sudnici Okružnog suda u Libeku, 6. marta 1981. godine osvetoljubiva majka, kako su zvali Marijana, ispalila je sedam metaka na čoveka kome se tog dana sudilo za ubistvo njenog deteta.

Samo deset meseci pre nego što je preuzela pravdu u svoje ruke, Marijana Bahmajer, mlada samohrana majka, doživela je najgoru stvar koja može da se desi jednom roditelju. Život joj je stao 5. maja 1980. godine, kada je njenoj sedmogodišnjoj Ani prestalo da kuca srce.

Tog kobnog dana, uprkos majci sa kojom se posvađala, devojčica je, umesto u školu, otišla kod drugarice. Međutim, nikada nije stigla tamo gde je krenula.

Oteo ju je njen 35-godišnji komšija Klaus Grabovski, mesar sa ozbiljnim dosijeom seksualnih prestupnika. Naime, nakon što je pokušao da udavi sedmogodišnju devojčicu, Grabovski je 1973. godine osuđen na godinu dana uslovno, a zbog seksualnog zlostavljanja dve devojčice završio je i iza rešetaka. Tokom izdržavanja zatvorske kazne, 1976. godine, dobrovoljno je podvrgnut hemijskoj kastraciji, ali je dve godine kasnije, navodno, pokušao da preokrene ovaj efekat hormonskom terapijom.

Kobnog dana 1980. godine nastavio je niz zločina. On je kidnapovao sedmogodišnju Anu i seksualno je zlostavljao u svom domu nekoliko sati, nakon čega ju je udavio. Mrtvu devojku je čvrsto vezao, njeno telo stavio u kutiju, koju je potom bacio na obalu kanala.

Grabovskog je policiji prijavila njegova verenica, a on je uhapšen iste večeri. Priznao je ubistvo, ali ne i zlostavljanje. On je naveo da je mala Ana nameravala da kaže majci da ju je dirao i maltretirao, ali je tvrdio da je ona od njega želela da iznudi novac. Ipak, priznao je da se plašio da će ona ponovo završiti iza rešetaka, zbog čega je odlučio da zauvek ućutka sedmogodišnju devojčicu.

Suđenje Klausu Grabovskom počelo je u martu 1981. godine, a treći dan u sudnici bio mu je poslednji. Tog 6. marta, oko 10 časova, majka ubijene devojke mu je izrekla kaznu.

Marijana Bahmajer uspela je da prokrijumčari oružje, Beretu M1934, u salu Okružnog suda u Libeku. Odlučna da preuzme pravdu u svoje ruke, izvadila je pištolj iz torbice, uperila ga u leđa Grabovskog i osam puta povukla obarač. Okrivljenog je pogodilo sedam metaka, koji je od zadobijenih povreda preminuo na podu sudnice. Nakon što je svoj plan sprovela u delo, osvetoljubiva majka je mirno odložila pištolj i predala se.

Ovaj najpoznatiji slučaj preuzimanja pravde koji se desio u istoriji Nemačke izazvao je ogromnu medijsku pažnju, ali i pokrenuo brojne rasprave. Veliki deo javnosti odobravao je osvetnički čin očajne majke, dok je drugi deo osudio njenu odluku da uzme zakon u svoje ruke i pribegne nasilju.

Šokantni detalji su procurili u javnost

Na suđenju koje je počelo 2. novembra 1982. godine, Marijana Bahmajer je prvobitno bila optužena za ubistvo, ali je tužilaštvo kasnije odustalo od optužbe. Advokati koji su je branili tvrdili su da je bila pod teškim emotivnim stresom i da nije snosila odgovornost za svoje postupke u vreme izvršenja krivičnog dela. Kako bi pokrila troškove nastale tokom suđenja, Marijana je svoju šokantnu priču navodno prodala časopisu Stern za oko 250.000 nemačkih maraka. Tokom suđenja počeli su da se pojavljuju brojni detalji iz njenog privatnog života.

Rođena 1950. godine, Marijana je odrasla u Sarstedtu, malom nemačkom gradu u koji su njeni roditelji pobegli iz Istočne Pruske posle Drugog svetskog rata. Pričalo se da je njen otac bio pripadnik Vafen-SS-a. Nakon razvoda, Marijanina majka se preudala, a očuh ju je potom izbacio iz kuće kao maloletnu. Sa samo 16 godina zatrudnela je i postala majka. Drugo dete je rodila dve godine kasnije, a tokom te druge trudnoće je silovana. Obe njene ćerke su ubrzo nakon rođenja date na usvajanje, a 1973. godine Marijana Bahmajer je po treći put postala majka, rodivši Anu. Na osnovu njene šokantne životne priče, tokom suđenja advokati su je podsetili da je od detinjstva imala izuzetno težak život.

Četiri meseca nakon otvaranja postupka u kojem joj je suđeno za ubistvo, 2. marta 1983. Okružni sud u Libeku doneo je presudu – 32-godišnja Marijana osuđena je na šest godina zatvora, zbog ubistva iz nehata i nedozvoljenog posedovanja. vatrenog oružja.

Odslužila je samo polovinu svoje kazne

Posle odslužene tri godine kazne, uz obrazloženje da postoji "rizik od samoubistva", Marijana je u junu 1985. puštena iz zatvora uz kauciju. Iste godine se udala, a tri godine kasnije sa suprugom se preselila u Nigeriju.

Nakon razvoda 1990. preselila se na Siciliju, ali se, suočena sa ozbiljnom dijagnozom raka pankreasa, vratila u Nemačku. O svemu je 1994. godine, 13 godina nakon što je izvršila ubistvo u sudnici, govorila u intervjuu za nemački radio i tok-šou na TV kanalu Das Erste, u kojem je gostovala u septembru 1995. godine.

Pre smrti, Marijana je zamolila Lukasa Mariju Bemera, reportera Norddeutscher Rundfunk-a (NDR), da filmskom kamerom snimi poslednje dane njenog života. Umrla je 17. septembra 1996. u 46. godini i sahranjena je na groblju Burgtor u Libeku, pored svoje ubijene ćerke Ane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading